De naam van het woonwagenkamp, De Boeienkoning, is te danken aan de opa van Piet. Hij was koopman, maar tegelijkertijd speelde hij als boeienkoning (artiest die gespecialiseerd is in spectaculaire ontsnappingen, red.) op braderieën, jaarmarkten en kermissen. Nadat de artiest zich bevrijd had uit de boeien, ging zijn kleindochter met de pet rond. Een hondje gekleed in een cowboypak liep dan op zijn achterpootjes mee.
'Dit is echt geen camping'
Het bord verraadt de verdere geschiedenis van de familie. Piet hoopt dat mensen die niet op een woonwagenkamp wonen met het bord 'iets meer begrip krijgen' voor de cultuur. "Er zit een geschiedenis achter van honderden jaren terug. Er zit dus veel meer achter dan mensen die denken: 'Leuk, zo'n camping.' Maar dit is echt geen camping", benadrukt hij.
Dat imago is er volgens de Molenlander wel. "Mensen denken ook dat we geen belasting betalen en dat het hier maar lang leve de lol is. Nee, we zijn gewoon medeburgers, betalen gewoon belasting, werken gewoon en draaien volop mee in de maatschappij."
Vier generaties
De familie van Piet woont met vier generaties in de Arkelse woonwagens. "Mijn vader is 81, mijn moeder 77 en de jongste hier is 0. Dat vind ik vrij uniek." Hij wijst naar een afbeelding op het informatiebord waarop rondtrekkende Jenischen te zien zijn. "Dat is allemaal familie van elkaar, die mensen waren echt op elkaar aangewezen. Daarom is die familiecultuur zo enorm belangrijk. Bij ons zal het nooit gebeuren dat iemand twee jaar dood in een woning ligt. Dat duurt hier nog geen halfuur."
Op de plek waar nu nog een grasveld is, komen de laatste drie woonwagens te staan. Dan is woonwagenkamp De Boeienkoning helemaal af en komen er geen nieuwe plekken meer bij.
Bekijk ook deze reportage via ons YouTube-kanaal.