Pal naast de Betuwelijn, aan de buitenrand van Hardinxveld-Giessendam, moet het zonnepark van bijna dertien hectare gaan verrijzen. Vorige week werd de definitieve vergunning voor de bouw van het park aan coöperatie Drechtse Energie en het Rotterdamse energiebedrijf Novar toegezegd. Daarbij komt de helft van het gebied in handen van bewoners uit de omliggende steden en dorpen.
In het zonnepark zullen zo’n 22.400 zonnepanelen komen die samen voldoende energie kunnen opwekken voor 4600 huishoudens. Willy Verbakel is voorzitter van initiatiefnemer Drechtse Energie, een burgerinitiatief van bewoners in de Drechtsteden die zich inzetten voor een duurzame energievoorziening in de streek. Hij is naar eigen zeggen 'ontzettend blij' met de verleende vergunning: “We hebben het proces in samenspraak met de gemeente doorlopen. Het is mooi dat er veel draagvlak is binnen de omwonenden, veel bewoners hebben al aangegeven mee te willen doen.”
Drechtse Energie en Novar gaan de komende maanden onderzoek doen naar de financiering die nodig is om het park te bouwen. Verbakel laat weten dat hij hoopt dat er aan het eind van de lente van 2025 een uitgewerkt plan ligt. “Als het lukt om het financiële plaatje aan het eind van de lente klaar te hebben, verwacht ik dat we in het laatste kwartaal van 2025 kunnen beginnen met de aanleg van het park.” Een deel van het geld moet komen uit een landelijk potje voor duurzame energietransitie, die aanvraag is volgens de initiatiefnemers al ingediend.
Natuur
Wie nu denkt aan een volgebouwde vlakte van reflecterende zonnepanelen heeft het mis. Een derde van de oppervlakte is bestemd voor natuur. Daar kunnen planten, bomen en grazend vee hun gang gaan. Het deel van het park waar energie wordt opgewekt, is ongeveer 9 hectare groot, ook daar is echter aan de natuur gedacht. De zonnepanelen worden een stuk boven de grond geplaatst zodat schapen onder en tussen de panelen kunnen grazen.
Naast het stuk grond bij de Betuwelijn wordt door Drechtse Energie en Novar ook werk gemaakt van een veel groter zonnepark in de buurt van rangeerterrein Kijfhoek in Zwijndrecht. Dat park moet 40 hectare groot worden en een substantiële bijdrage gaan leveren aan de energievoorziening in de streek. Een definitieve vergunning is daar echter nog niet verleend omdat omwonenden mogelijk nog bezwaar aantekenen.