Dordrecht, Netherlands

In gesprek met Olympisch zwemster Kim Busch

Kim Busch in actie (archieffoto) ©Rijnmond
Ter voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs die vrijdag officieel van start gaan sprak Streekomroep56 met de Dordtse zwemster Kim Busch. Zij komt uit op de 50 meter vrije slag en de 4x100 meter estafette. Wij spraken haar over haar voorbereiding en plannen in de Franse hoofdstad.
Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 24 juli 2024 17:30 | Aangepast op 24 juli 2024 17:30
Kim, je won dit voorjaar in Doha verrassend goud op de 4x100 meter estafette tijdens de wereldkampioenschappen zwemmen. Kijk je die gouden race nog vaak terug?
Nee eigenlijk niet, de eerste paar dagen kwam hij natuurlijk op sociale media wel heel veel voorbij. Dus toen was het eigenlijk niet te vermijden, maar daarna eigenlijk niet echt meer.

Dan is het gewoon weer door?
Ja, dan is het gewoon weer door naar de volgende opgave, het volgende toernooi. In het geval van Parijs hopen we het kunstje natuurlijk te herhalen, daar hebben we keihard voor getraind.

Je komt over drie dagen al in actie met meteen een kans op een olympische plak op de 4x100m vrije slag. Hoe zag de voorbereiding eruit?
Ik heb laatst nog voorbereidingswedstrijden in Rome gezwommen, daar lag ik naast andere wereldtoppers in het water. Tot een paar weken voor de Spelen trainen we heel erg hard, maar opvallend genoeg wordt de trainingsintensiteit richting de Spelen alleen maar minder. We hebben nog wel een trainingsstage in Eindhoven gehad de afgelopen dagen, maar nu gaat de focus volledig op Parijs.

Een illustere oud-wielrenner zei ooit: de Tour win je in bed. Is dat ook het geval met zwemmen op de Spelen?
Of je een medaille wint door veel te slapen weet ik niet, maar rust pakken is voor iedere topsporter denk ik heel belangrijk. De afgelopen tijd heb ik gemiddeld zo’n negen uur per nacht geslapen. Dat is eigenlijk heel relaxed. We trainen vooral nog met korte sprintjes in het bad, en daarnaast is het dus veel rust pakken.

Je zwemt naast de estafette ook de 50m vrije slag. Daar zit nog een verhaal aan?
Mijn teamgenoot bij de estafette, Marrit Steenbergen, had zich op basis van haar prestaties ook gekwalificeerd voor de 50m vrij. Ook Valerie van Roon heeft zich op basis van tijd al geplaatst en er mogen maar twee zwemmers per land per afstand in actie komen. Marrit heeft echter een enorm druk schema en heeft besloten niet uit te komen op de 50 meter. Dus ging de plek naar mij.

Het is een open deur, maar toch stellen we je natuurlijk de vraag: wat is je doel in Parijs?
We gaan natuurlijk voor een medaille. Op de estafette is Australië normaal gesproken echt de favoriet en dat zal aankomende zomer niet anders zijn. Daarnaast heeft de VS sterke dames, maar daarbuiten ligt het veld open. Maar in Doha hadden we het ook niet verwacht, het kan natuurlijk altijd…

Heb je de afgelopen maanden nog op specifieke kwaliteiten getraind?
We hebben vooral de nadruk gelegd op het finishen. Daar was nog veel te winnen. Daarbij hebben we speciale camerasystemen in het bad in Eindhoven gebruikt.

Een camerasysteem?
De zwembond werkt samen met Het Sportlab in Eindhoven. Zij hebben speciale camerasystemen om alles te meten en te analyseren. Daarmee wordt mijn finish in beeld gebracht en dan kunnen de specialisten meteen aangeven waar verbeterpunten liggen. De trainingsbeelden kunnen ze dan ook nog over de beelden van mijn beste prestaties leggen, waardoor je heel duidelijk verschillen en verbeterpunten ziet.

We weten dat Femke Bol bijvoorbeeld haar passen tussen de horden uitmeet. Doe jij zoiets ook?
Sommige zwemmers meten wel hun slagen uit in het bad, maar zelf doe ik dat niet. Ik tel wel mijn kicks onder water, ik weet dat ik bij mijn start acht of negen kicks moet doen voordat ik boven kom.

Je woont ondertussen nabij het trainingscentrum in Eindhoven en reist de hele wereld over voor wedstrijden. Ben je eigenlijk nog wel eens in Dordt?
Zeker wel! Ik denk dat ik, als ik Nederland ben, om het weekend nog wel even in Dordrecht bij mijn ouders langs ga. Dan laat ik mijzelf weer even in de watten leggen, en het is enorm gezellig

Er is nog een andere Dordtse zwemster is actief in Parijs, bij de waterpolodames. Ken je Brigitte Sleeking goed?
Zeker, we hebben samen op de basisschool gezeten, dus die ken ik wel heel goed. Ik heb vroeger ook op waterpolo gezeten, en daarna heb ik gekozen voor het wedstrijdzwemmen. Maar natuurlijk goede hoop dat ook de waterpolosters een mooie prestatie neer kunnen zetten daar in Parijs.

Kijk je voor de rest nog uit naar de Spelen?
Het zijn natuurlijk hele andere Spelen dan die in Tokyo, waar het coronaspook rondwaarde. Daar moest ik na de estafetterace meteen weg en kon ik eigenlijk niets meekrijgen van alle andere sporten. Dit keer ga ik de rest van de zwemonderdelen volgen en bij andere sporten gaan kijken. We hadden het nog over Femke (Bol, red), mijn ouders hebben kaartjes gekocht voor de atletiekfinales dus we gaan daar zeker kijken!

Bekijk hieronder een eerdere reportage die wij maakten na het succes van de estafettedames op de 4x100 meter in Doha.

Meest gelezen

Wantijbrug tijdelijk afgesloten voor verkeer

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 3 sep 2024 14:59

Lees ook

Na zeven jaar afscheid van oud-burgemeester Kolff

Oud-burgemeester Kolff nam, na zeven jaar lang, op donderdag 29 augustus afscheid tijdens een beslot...

Einde verhaal voor Fit-Kidz: eigenaar stopt na gedwongen sluiting

Eigenaar Dani Munoz trekt de stekker uit zijn geliefde Fit-Kidz. Het nieuws komt naar buiten als rea...

Onderzoek: zorgen over PFAS in deze streek veel groter dan landelijk

Inwoners van de regio Dordrecht maken zich bovengemiddeld zorgen over de gezondheidsrisico’s van de ...

Afscheid Ridderkerkse raadsleden Erna de Wolff en Ronald Lapaer

Erna de Wolff van de Christen Unie had voor het zomerreces aangekondigd afscheid te nemen als raadsl...

Dordtse Uberchauffeurs in opstand tegen mobielgebruik tijdens rijden

We weten allemaal dat het geen goed idee is om je mobiel te gebruiken tijdens het rijden. Toch zijn ...

Nieuwe Nederlanders leren de taal door samen te borduren

Mensen samenbrengen door middel van het samenwerken aan een mooi project. Dat is wat Hillie den Best...