Dordrecht, Netherlands

Hugo (19) overlijdt op straat in Dordrecht: '17-jarige zou hem hebben neergestoken'

Tientallen jongeren uit Dordrecht rouwen om de dood van de Spaanse Hugo (19). De restaurantmedewerker kwam in de nacht van zaterdag op zondag om het leven toen hij werd neergestoken. Hij zou het aan de stok hebben gekregen met twee bewoners, een vader en een zoon. De 17-jarige jongen zou - volgens betrokkenen - een mes hebben gebruikt.
Rijnmond | Redactie Streek 56 | 25 juni 2024 10:05 | Aangepast op 25 juni 2024 10:05
In het centrum van Dordrecht, ter hoogte van de Botermarkt, vallen jongeren elkaar in de armen in de Wijnstraat. Er vloeien tranen. Ze hebben hun vriend en collega Hugo verloren. Op deze plek werd hij tijdens een ruzie neergestoken. De 19-jarige zou daarna in paniek zijn weggerend. Een man probeerde volgens betrokkenen de bloedende wond nog te stelpen. Die hulp mocht niet baten.

"Hij was heel liefdevol, sociaal, nieuwsgierig. Hugo was heel enthousiast, in alles wat hij deed. Zowel op werk als daarbuiten. We waren echt vrienden." Een jonge vrouw haalt herinneringen op aan haar collega. Ze werkten samen bij La Cubanita.

Het bekende tapasrestaurant blijft 'wegens omstandigheden' maandag en dinsdag dicht. Op de Facebook-pagina worden medewerkers door bezoekers gecondoleerd met hun verlies. Hugo zou er sinds anderhalf jaar in de keuken werken. Hij was ook actief bij het naastgelegen Proeflokaal Bregje.
Op de gedenkplek bij de Wijnstraat liggen bloemen en zijn persoonlijke boodschappen geschreven. "Voor altijd in gedachten, you will be missed", is te lezen. "Dat dit jou is overkomen, dat dit is gebeurd in deze wereld..." Ook zijn er meerdere teksten in het Spaans. "We zijn een hechte groep collega's. Hugo leerde ons Spaans, wij leerden hem Nederlands", zegt de vrouw. "We hebben nu heel veel aan elkaar."

"We hoorden het toen we een appje kregen van het restaurant. Het is keihard aangekomen. Hugo werkte in de keuken. Zijn specialiteit was frituren", zegt ze door haar tranen heen met een kleine lach. "Het was zo gezellig om met hem samen te werken. Ik geloof echt niet dat het geweld van zijn kant kwam. Waarom loop je überhaupt met een mes op straat?"
73-jarige oma
De medewerkers zoeken elkaar nu op bij een geïmproviseerde herdenkingsplek voor Hugo, die in Dordrecht woonde. Zijn ouders zouden inmiddels uit Spanje zijn overgekomen. Naar verluidt wordt hij in Spanje begraven.

Over wat er precies is gebeurd, zijn meerdere lezingen. Rode draad in al die verhalen lijkt te zijn dat de 17-jarige zou hebben gestoken. Daar zou een woordenwisseling aan vooraf zijn gegaan met de 47-jarige vader. Volgens betrokkenen zou die wat geroepen hebben naar Hugo. "Het was niet eens heel heftig, die discussie", zegt een betrokkene. "Die jongen stak ineens."

De 17-jarige is net als zijn 47-jarige vader aangehouden en zit nu vast. De 73-jarige oma is inmiddels vrijgelaten, maar blijft wel verdachte. Wat zij met de steekpartij te maken heeft, is nog onduidelijk.

Bij het gedenkteken wordt het maandagmiddag steeds drukker. Tientallen mensen halen herinneringen op. "Hugo wordt echt niet vergeten", zegt de medewerkster van La Cubanita.

Dit verhaal verscheen ook op de website van onze mediapartner Rijnmond.

Meest gelezen

Zwaargewonde bij ongeluk op A16, snelweg dicht

Rijnmond | 29 jun 2024 11:02

Wurgslang gevonden op fietspad

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 1 jul 2024 09:26

Lees ook

112-nieuws: brand bij afvalcentrale en baasje springt hond achterna het water in

Brand bij een afvalverwerker, een vrouw springt het water in om haar hondje te redden, de politie wa...

Meer tijd nodig na vastlopen gesprekken gemeenten en ontwikkelaars Noord-Zuidverbinding

Projectontwikkelaars en de gemeente Sliedrecht zijn er afgelopen vrijdag niet uitgekomen tijdens een...

Rekenkamer: Dordrecht mist langetermijnvisie om kantoren te verduurzamen

Als de gemeente Dordrecht op de huidige voet verder gaat, zal het niet lukken om voor 2050 alle pand...

OM gaat in hoger beroep in zaak 'Lucky': 'Moord, geen doodslag'

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep in de zaak waarin Minh. V., alias Lucky, terechts...

Hoe een Indische familie naar Nederland kwam, met een koffer vol herinneringen

Een tentoonstelling van museum Hof van Nederland in Dordrecht belicht vanaf deze week verhalen achte...

Gemeentebestuur roept hulp van de stad in bij bezuinigingen

Honderd Dordtenaren van divers pluimage gaan het gemeentebestuur adviseren over de bezuinigingen de ...