Dordrecht, Netherlands

Aanpak vervallen erfgoed Dordt: 'Positieve ontwikkelingen, maar helaas niet overal'

De Haniasluis in de gelijknamige polder is één van de objecten in het rapport RTV Dordrecht
Eerder dit jaar bracht een speciale werkgroep van het Historisch Platform Dordrecht een lijst uit met twaalf verwaarloosde objecten op het eiland. Nu, zo'n acht maanden later, presenteert de werkgroep een tussenrapport: is er voortgang bij de staat van deze objecten?
Redactie RTV Dordrecht | Redactie Streek 56 | 9 december 2024 13:15 | Aangepast op 9 december 2024 13:15
Acht maanden na het eerste rapport over vervallen erfgoed in Dordrecht later maakt de werkgroep die het rapport uitbracht een eerste tussenbalans op. Men concludeert dat er bij een aantal objecten duidelijk positieve ontwikkelingen zijn, maar helaas niet bij alle.

Oud-Dordrecht
John Steegh is als secretaris aan de vereniging Oud-Dordrecht verbonden. De werkgroep Verwaarloosd Erfgoed valt onder deze vereniging en Steegh hield zich persoonlijk bezig met het verzamelen van, en actie ondernemen voor, vervallen erfgoed op het eiland van Dordt.

Volgens Steegh heeft het opstellen van de lijst duidelijk effect gehad: "Eigenaren en overheden komen in actie. Wij houden ondertussen een vinger aan de pols en willen de lengte van de lijst zo snel mogelijk zien verminderen." Verder spreekt Steegh de hoop uit dat de lijst ook invloed zal hebben op voortdurend onderhoud van ander erfgoed in Dordrecht.

"De Phil"
Dat enkele van de gebouwen op de lijst aandacht verdienen blijkt wel uit de staat van het pand aan de Grotekerksbuurt 16. De oude locatie van het Dordrechts Philharmonisch Orkest, die al sinds 1998 leeg staat en in de volksmond "De Phil" wordt genoemd, was er aan de achterkant zo slecht aan toe dat er volgens de buren bakstenen en een pijp van de achterkant van het pand in de Voorstraatshaven stortten.

Daarbij leek het risico zelfs reëel dat nog meer in zou storten. De Omgevingsdienst heeft uiteindelijk ingegrepen, varen in de Voorstraatshaven werd stilgelegd. Hoewel de nieuwe eigenaar volgens de werkgroep goed van wil is, concludeert men dat er "structurele ingrepen nodig zijn om dit iconische 18e eeuwse pand voor de toekomst veilig te stellen."

Teerlink
Een ander traditioneel "probleempand" in de Dordtse binnenstad dat niet in de lijst kon ontbreken is het Teerlinkpand aan de Kalkhaven. Hier constateert de werkgroep dat er in het afgelopen half jaar geen enkele wijziging is opgetreden. "Noch in de opstelling van de ontwikkelaar, noch in die van de gemeente." Een opsteker is juist te vinden aan de andere kant van het Dordtse stadscentrum.

Aan de Wijnstraat, op nummer 56, heeft de eigenaar van het grote pand afgezien van een grote uitbouw aan de achterkant. Het gehele pand is daarop aan een particulier verkocht, die van plan blijkt het pand te gaan restaureren en er zelf in te gaan wonen. "Inclusief (gedeeltelijk) herstel van de tuin op de plek waar nu nog de bouwvallige rest van een moskee staat."

In het buitengebied is er ook voortgang te melden, en dan vooral bij de Haniasluis. Waterschap Hollandse Delta heeft volgens het rapport een medewerker aangesteld die verantwoordelijk is voor het erfgoed binnen haar gebied. Deze is meteen aan de slag gegaan en vanuit de erfgoedafdeling van de provincie Zuid-Holland is er nu een subsidie toegekend om de sluis te helpen restaureren. Ook is er contact met de eigenaar van de sluis, deze wil graag meedenken over het herstellen van het erfgoed.

Nieuwe toevoegingen
Aan het eind van het tussenrapport schrijft de werkgroep nog over een aantal nieuwe meldingen van verwaarloosd erfgoed die door betrokken Dordtenaren zijn aangedragen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de majorlica-afbeeldingen aan de Oranjelaan, het enige overblijfsel van de voormalige HTS-school die daar ooit stond.

Ook enkele familiegraven op begraafplaats Essenhof, die op instorten staan, zijn aangedragen. De werkgroep brengt op een later moment weer een tussenrapportage uit, het gehele tussenrapport van december 2024 vindt u hier.

Vorig jaar maakten wij een reportage over de oproep van de werkgroep om verwaarloosd erfgoed in te sturen, die ziet u hieronder.

Lees meer over:

Erfgoed|onderhoud|Rapport|

Meest gelezen

Eerste prijs voor jong Dordts orkest, prestigieus podium lonkt

Erik van Krimpen | Redactie Streek 56 | 18 dec 2024 17:30

Drugslab opgerold: twee verdachten aangehouden

Redactie Streek 56 | 17 dec 2024 10:48

Lees ook

Weekendafsluiting A15 richting Ridderkerk, reistijd loopt op tot 30 minuten

Hou dit weekend rekening met extra reistijd op de snelweg richting Rotterdam. De A15 tussen Ridderke...

Margré mist finaleplek Erfgoedparel, maar is 'blij met de positieve reacties'

Geen Erfgoedparel voor de genomineerde Papendrechtse Margré van Wijngaarden. Dat is duidelijk geword...

Papendrechtse Margré genomineerd voor Erfgoedparel

Al 43 jaar lang strijdt Magré van Wijngaarden voor behoud van het gezicht en dorpscultuur van Papend...

Is koelen Zwijndrechtse brug straks verleden tijd? Brugklep wordt ingekort

De Zwijndrechtse brug is deze en volgende week enkele nachten dicht voor onderhoud. Verschillende we...

Let op: dit weekend is de Baanhoekbrug enkele uren afgesloten

Wie dit weekend te voet of met de fiets de Beneden Merwede moet oversteken, kan dat maar beter niet ...

Toren Grote Kerk in de steigers voor herstel voegwerk

Het metselwerk en de voegen van Dordrechts bekendste kerktoren worden gecontroleerd en vervangen. De...