Acht maanden na het eerste rapport over vervallen erfgoed in Dordrecht later maakt de werkgroep die het rapport uitbracht een eerste tussenbalans op. Men concludeert dat er bij een aantal objecten duidelijk positieve ontwikkelingen zijn, maar helaas niet bij alle.
Oud-Dordrecht
John Steegh is als secretaris aan de vereniging Oud-Dordrecht verbonden. De werkgroep Verwaarloosd Erfgoed valt onder deze vereniging en Steegh hield zich persoonlijk bezig met het verzamelen van, en actie ondernemen voor, vervallen erfgoed op het eiland van Dordt.
Volgens Steegh heeft het opstellen van de lijst duidelijk effect gehad: "Eigenaren en overheden komen in actie. Wij houden ondertussen een vinger aan de pols en willen de lengte van de lijst zo snel mogelijk zien verminderen." Verder spreekt Steegh de hoop uit dat de lijst ook invloed zal hebben op voortdurend onderhoud van ander erfgoed in Dordrecht.
"De Phil"
Daarbij leek het risico zelfs reëel dat nog meer in zou storten. De Omgevingsdienst heeft uiteindelijk ingegrepen, varen in de Voorstraatshaven werd stilgelegd. Hoewel de nieuwe eigenaar volgens de werkgroep goed van wil is, concludeert men dat er "structurele ingrepen nodig zijn om dit iconische 18e eeuwse pand voor de toekomst veilig te stellen."
Teerlink
Een ander traditioneel "probleempand" in de Dordtse binnenstad dat niet in de lijst kon ontbreken is het Teerlinkpand aan de Kalkhaven. Hier constateert de werkgroep dat er in het afgelopen half jaar geen enkele wijziging is opgetreden. "Noch in de opstelling van de ontwikkelaar, noch in die van de gemeente." Een opsteker is juist te vinden aan de andere kant van het Dordtse stadscentrum.
Aan de Wijnstraat, op nummer 56, heeft de eigenaar van het grote pand afgezien van een grote uitbouw aan de achterkant. Het gehele pand is daarop aan een particulier verkocht, die van plan blijkt het pand te gaan restaureren en er zelf in te gaan wonen. "Inclusief (gedeeltelijk) herstel van de tuin op de plek waar nu nog de bouwvallige rest van een moskee staat."
In het buitengebied is er ook voortgang te melden, en dan vooral bij de Haniasluis. Waterschap Hollandse Delta heeft volgens het rapport een medewerker aangesteld die verantwoordelijk is voor het erfgoed binnen haar gebied. Deze is meteen aan de slag gegaan en vanuit de erfgoedafdeling van de provincie Zuid-Holland is er nu een subsidie toegekend om de sluis te helpen restaureren. Ook is er contact met de eigenaar van de sluis, deze wil graag meedenken over het herstellen van het erfgoed.
Nieuwe toevoegingen
Aan het eind van het tussenrapport schrijft de werkgroep nog over een aantal nieuwe meldingen van verwaarloosd erfgoed die door betrokken Dordtenaren zijn aangedragen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de majorlica-afbeeldingen aan de Oranjelaan, het enige overblijfsel van de voormalige HTS-school die daar ooit stond.
Ook enkele familiegraven op begraafplaats Essenhof, die op instorten staan, zijn aangedragen. De werkgroep brengt op een later moment weer een tussenrapportage uit, het gehele tussenrapport van december 2024 vindt u
hier.
Vorig jaar maakten wij een reportage over de oproep van de werkgroep om verwaarloosd erfgoed in te sturen, die ziet u hieronder.