Dordrecht, Netherlands

Als een meisje (11) een oudere jongen tackelt op het trapveld, knokken even later vaders en kinderen

Op zo'n veldje ging het mis Ter illustratie
Een stevige tackle op een trapveldje in Dordrecht eindigt in een knokpartij tussen twee families. De vader van een elfjarig meisje gaat verhaal halen bij een buurtbewoner en zijn neef. Eenmaal aan de deur lopen de emoties hoog op. De vader van het meisje eindigt voor de rechter en vindt dat schandalig.
Rijnmond | 12 september 2024 09:09 | Aangepast op 12 september 2024 09:09
Het voetbalwedstrijdje is al meer dan een jaar geleden, maar de spanning in de Rotterdamse rechtbank is direct voelbaar. De 33-jarige S. praat door de rechter heen, omdat hij zich nauwelijks kan beheersen zijn verhaal te doen. "U bent een beetje geladen, merk ik", zegt de rechter.

De vader is woest dat juist hij voor de rechter zit en zijn buurtbewoner en diens neef buiten schot blijven. Even later lacht die buurtbewoner cynisch om wat de vader van het meisje tijdens de zitting zegt en schudt hij theatraal zijn hoofd. Hij krijgt een uitbrander van de rechter. "Dit soort dingen moeten niet gebeuren. Dat stoort me enorm. We moeten elkaar laten uitpraten zonder zuchten of lachen."

Gewurgd
Op 21 mei 2023 loopt het uit de hand op een trapveld in de Dordtse wijk De Staart. Een meisje van 11 kleunt er flink in en schoffelt een jongen van 16 onderuit met een tackle. "Het deed pijn en ik heb haar toen pootje gehaakt", zegt de jongen tegen de politie. "Ze viel op de grond en vervolgens heb ik haar geschopt. Ik weet niet meer hoe vaak ik haar heb geraakt, zo boos was ik op haar."

"Mijn dochter is zwaar mishandeld op een voetbalveld", zegt de verontwaardigde vader in de rechtszaal over dat moment. "Ze is gewurgd en drie keer in haar buik geschopt. Daardoor ben ik op een heel normale manier verhaal gaan halen. Ik werd toen heel arrogant behandeld. Ik werd weggewimpeld en toen ben ik mijn stem een beetje gaan verheffen."

"Ik zit hier nu als verdachte", zegt S. hoorbaar geïrriteerd. Hij vertelt dat hij aangifte heeft gedaan namens zijn dochter, maar dat daar niets mee is gedaan. "Er is nogal een draai aan gegeven." Hij zegt dat hij wordt zwartgemaakt en dat de waarheid is verdraaid. "En dat bevalt me niet."

Andere kant
Maar het verhaal kent ook een andere versie. Dat is die van de buurtbewoner en zijn dan 16-jarige neef die hij die dag op bezoek heeft. De neef is de jongen die het meisje schopt na de tackle.

Als de boze vader met zijn dochter en zijn zoon voor de deur staat, krijgt eerst de neef en daarna de buurtbewoner klappen. "Ik zei tegen die jongen: als je een echte vent ben, moet je het tegen m'n zoon opnemen. Die heeft ook die leeftijd", zegt de vader in de rechtbank.

"De vader zei dat zijn zoon me mocht slaan", zegt de neef op zijn beurt tegen de politie. "Ik stond in de deuropening en de zoon stond tegenover me. Hij sloeg me met zijn vuist in mijn gezicht. Hij raakte mijn oog. Daarna ben ik nog veel meer geslagen. Ik heb geen idee hoe vaak. Hij sloeg me alleen maar op m'n hoofd."

De zoon zegt tegen de politie: "Als je zo stoer bent om iemand van 11 in elkaar te slaan, dan moet je ook zo stoer zijn om iemand van je eigen leeftijd te pakken. Ik moest mee met m'n vader naar het adres waar die jongen verbleef. We gingen verhaal halen."

Vechten in de gang
"Ze hebben zeker liggen vechten in de gang. En waar twee vechten, hebben twee schuld, zeg ik maar", zegt de vader in de rechtbank. Hij zegt dat hij het gesprek normaal is begonnen, dat hij zich niet serieus genomen voelde en dat hij daarna heeft geroepen dat hij de boel zou verbouwen. Hij ontkent dat hij zij zoon opdracht gaf om de andere jongen te slaan.
'Zo ben ik nu eenmaal'

Als de jongens in zijn gang vechten, wil de buurtbewoner ingrijpen. Hij krijgt van de boze vader twee keer een klap of duw tegen zijn hoofd. Hij valt tegen de deur en moet met een bloederige wond naar de huisarts. De vader zegt dat hij niet sloeg, maar duwde. "Hij moet met zijn handen van mijn zoon afblijven", zegt hij in de rechtbank.
"Ik kan me voorstellen dat het intimiderend kan zijn als u voor de deur staat", reageert de rechter.

De vader zegt: "Ja, dat kan de aard van het beestje zijn. Ik ga het niet mooier maken. Zo ben ik nu eenmaal." De buurtbewoner vraagt 3 duizend euro smartengeld voor de geleden pijn, zijn neef 500.

"Het is tot een geweldsexplosie gekomen en uw kinderen waren erbij", zegt de rechter. "Waarom belde u niet gewoon de politie?"

De vader zegt dat hij verwachtte dat de politie bij hem zou aankloppen. "Ik woon daar al lang, ik dacht: ze komen ook wel even mijn kant van het verhaal horen. Maar om zeven uur 's avonds namen ze me mee. Het is geëscaleerd, dat was niet nodig. Het kwam door de emotie, door wat je hoort wat er met je dochter is gebeurd en hoe je wordt ontvangen."

De zitting komt niet tot een oordeel. De advocaat van de vader wil een andere getuige en het neefje nog eens laten horen. Dat staat de rechter met zichtbare tegenzin toe. "Nu blijft deze zaak slepen. Dat vind ik heel vervelend, voor iedereen." In het kamp van de buurtbewoner klinkt hoorbaar een diepe zucht.
De rechtszaak gaat verder in december.

Dit artikel verscheen ook op de website van mediapartner Rijnmond

Lees meer over:

Rechtzaak|vechtpartij|

Meest gelezen

Steekpartij op middelbare school in Dordrecht, verdachte (16) aangehouden

Joram Niese | Redactie Streek 56 | 13 sep 2024 17:29

Papendrechtsebrug nacht afgesloten vanwege onderhoud

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 17 sep 2024 16:07

Lees ook

Meerdere aanhoudingen en gewonde na vechtpartij in Ridderkerk

Op de Koninginneweg in Ridderkerk is maandagavond rond 22:15 uur een grote vechtpartij uitgebroken. ...

Oudere zus zou bij knokpartij op schoolplein hebben staan schreeuwen: 'Je moet haar nog een keer slaan'

"Je moet haar harder slaan, anders zal ik het zelf wel doen!", zou ze tegen haar jongere zus hebben...

Tijdens het bedrijfsfeest prikt de baas in de borst van zijn medewerkster en zegt: 'tuut-tuut'

Een opmerkelijke rechtszaak deze week in Dordrecht. Tijdens een personeelsfeest raakt de leidinggeve...

Brutale Sander valt bijna in slaap voor de rechter, slaat zijn moeder en spuugt zijn ex in haar gezicht

Rijnmond-collega Maurice Laparlière schrijft ieder weekend over een opmerkelijke rechtzaak in onze r...

Spugen en poep gooien na ruzie in de speeltuin: 'Jullie mogen hier niet spelen, jullie zijn buitenlanders'

Maurice Laparlière doet verslag van een opmerkelijke rechtszaak in onze regio. Vandaag een 24-jarige...

Toine draait door van de ratten in zijn huis en slaat het kantoor en de auto's van de woningcorporatie kapot

Hij wordt stapelgek van de knaagdierenplaag in zijn woning en verliest na twee jaar zijn zelfbeheers...