Maar het voelde ook onwennig om door de stad te lopen terwijl er nergens gedreun te horen was. Koningsdag in de covid twenties moet het vooralsnog doen zonder vertrouwde evenementen als Dancetour. En dus werd er afgelopen dinsdag met geld in plaats van munten betaald in de stad. De Albert Heijn werd niet platgelopen door festivalgangers die nog even goedkoop bier willen drinken. Voor de McDonalds stonden geen rijen met mensen die niet bereid zijn om festivalprijzen voor het eten te betalen.
Ik lieg trouwens als ik zeg dat er geen rijen voor de McDonalds stonden. De rijen voor de McDonalds kleurden ook oranje en dat doen ze trouwens niet alleen speciaal voor de verjaardag van Willem. Wat volgens mij begon als een protest tegen de avondklok werd een serieuze bijbaan voor veel jongeren uit de stad. Toen ik jong was bestond zo’n baantje geeneens. Het enige wat ik toen kon bezorgen waren folders en ik hoefde niet in de rij te staan totdat ik ze mocht bezorgen. Daarnaast deed ik ook nog eens veel meer huizen aan. Mijn bezorging was dan wel weer vaker ongewenst en ik kreeg alleen fooi met de kerst. Tenminste, als ik de kerst had gehaald. Na drie weken gaf ik de folderwijk door aan mijn broertje omdat bleek dat ik intern een huis-aan-huisbladen-NEE-sticker had zitten.
De betere bijbaan van deze tijd is natuurlijk die bij Thuisbezorgd. Ondanks dat we ons leven door nóg een groot platform laten beheersen vind ik de oranje werkgelegenheid die zij de stad bezorgen mooi. Ze hebben uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden: jasje van de zaak, fiets van de zaak en voldoende wachttijd om een beetje bij te kletsen met hun andere oranje collega’s. Ik weet niet wat ze verdienen maar ik weet wel wat ik met een folderwijk of als afwasser verdiende en het zal zeker niet slechter zijn dan die twee euro en vijfentachtig cent per uur. De mensen thuis hebben het al helemaal mooi bekeken. Vanuit de luie stoel wordt het food fast naar je toegebracht door het oranje leger. Dordt mag van mij nog het hele jaar oranje blijven maar volgend jaar breken we de ban. Dan komen er in Dordt weer treinen vol oranje geklede mensen aan die hier niet zijn om maaltijden thuis te bezorgen maar om weer een ouderwets feestje te bouwen.