Vrijdagochtend staan moeder en zorgorganisatie tegenover elkaar bij de rechtbank in Rotterdam. Het is een nieuw hoofdstuk in een verhaal dat begint tijdens een vakantie in Kroatië, waar de dan 18-jarige Troy in 2023 wordt aangereden op een zebrapad.
Hij loopt zwaar hersenletsel op en kan niet meer praten en niet meer lopen. Bij PZC doorloopt hij op dit moment langdurige intensieve neurorevalidatie (LIN). Het doel van het traject is het om het bewustzijn te verhogen met actieve inzet van familie en mantelzorgers.
Wel of geen grensoverschrijdend gedrag?
Dit betekent dat Troy's moeder dagelijks in Woonzorgcentrum Crabbehoven is om voor haar zoon te zorgen. In die periode wordt er vijftien keer een anonieme MIM-melding (Melding Incident Medewerker) gemaakt door vier verzorgers.
"In de meldingen komt manipulatief, intimiderend en dreigend gedrag naar voren", zegt de advocaat van de zorginstelling. Zo zou mevrouw hebben gezegd tegen een verzorger: 'Ik mag je niet' en 'de verzorgers hier mogen van mij doodvallen'. Ook leverde ze commentaar op de zorgverlening, dat gebeurde met 'stemverheffing'.
Volgens de advocaat van de moeder, Yves Vlassenroot, zijn discussies opgeblazen tot incidenten. "Mevrouw is heel tevreden met de zorg die wordt geboden, maar er moet ook ruimte zijn voor kritische vragen zonder dat er iemand in de stress schiet", aldus de advocaat. "Dat laatste is te veel gevraagd. Het gaat hier gewoon om angstgevoelens van medewerkers en geen grensoverschrijdend gedrag. Ik verwacht van zorgverleners dat ze rekening kunnen houden met het feit dat ze veel heeft meegemaakt, in plaats van gelijk een melding maken. Tegenwoordig mag je niks meer zeggen."
De meldingen zijn niet opgenomen in het dossier, omdat de melders anoniem willen blijven en bang zijn voor consequenties. De rechter kan daardoor de betrouwbaarheid en ernst van de meldingen lastig beoordelen.
'Geen empathie'
De advocaat van PZC noemt het wegwuiven problematisch. "Er is totaal geen inlevingsvermogen over de gevolgen dat het gedrag heeft op de zorgverleners. Door de angstgevoelens hebben sommigen slaappillen nodig om te kunnen slapen", zegt de raadsvrouw van de zorginstelling.
Als reactie stelde de zorginstelling een bijzondere bezoekersregeling in. "Dit is voor Troy onbegrijpelijk en pijnlijk. Zijn moeder moet hem nu om 19:00 uur verlaten, terwijl de andere ouders wel mogen blijven", zegt Vlassenroot.
Overplaatsing
De instelling heeft na 'talrijke gesprekken en diverse waarschuwingen' gekozen om de zorgovereenkomst te beëindigen. PZC wil dat Troy naar een zorgcentrum in Den Haag gaat, maar komen er niet uit met de moeder. "Troy reageert goed op de behandeling en het is zonde om die af te breken voor een verhuizing. Daarnaast is de locatie niet geschikt, want daar beschikken ze niet over de juiste hartslagmeter", zegt Vlassenroot.
PZC zegt dat een overplaatsing wel mogelijk is, maar beide partijen komen er niet uit. De advocaat van de zorginstelling sluit het kort geding af door de MIM-meldingen nu wél aan de rechter te overhandigen. Het is nu aan de rechter om te bepalen of het gedrag daadwerkelijk te ver is gegaan en welke gevolgen dat heeft voor de zorgovereenkomst.
De zaak krijgt een vervolg en binnen twee weken volgt er een tussenvonnis.