Dordrecht, Netherlands

De route naar een levendige(re) binnenstad, waar staan we nu?

De Dordtse binnenstad komt op vrijdag en zaterdag door de markt tot leven RTV Dordrecht
Slijpen aan een ruwe Diamant, dat was ruim anderhalf jaar geleden de naam van het meer dan veertig pagina’s tellende document met daarin de visie van het stadsbestuur voor de Dordtse binnenstad.
Trevyn van Houwelingen | 15 mei 2023 11:10 | Aangepast op 15 mei 2023 11:10
Ondertussen zijn er gemeenteraadsverkiezingen geweest, is er oorlog op het Europese continent met grote economische gevolgen en zijn evenementen naar onze stad teruggekeerd nu de noodmaatregelen voor de coronapandemie achter de rug zijn.

Als gevolg van bovenstaande gebeurtenissen zijn er zaken die meer prioriteit hebben, maar dat betekent niet dat het college stil heeft gezeten. Zo is er werk gemaakt van de samenwerking tussen gemeente, ondernemers en vastgoedeigenaren. Ook wordt er gewerkt aan het binnenhalen van subsidies, zijn er parkeerhubs verrezen en is daarmee een autoluwe binnenstad weer een stap dichterbij.

Bereikbaarheid
In de toekomstvisie staat het voornemen om in 2030 een autoluwe binnenstad te hebben, waarbij er alleen nog maar auto’s van bewoners en leveranciers door de historische stadskern mogen rijden. Om een bezoek met de auto toch aantrekkelijk te maken zijn er twee parkeerhubs verrezen aan de randen van de binnenstad; op de Weeskinderendijk en naast het Energiehuis.
De parkeerhub bij de Weeskinderendijk biedt ruimte voor 700 auto's RTV Dordrecht
Vanaf deze hubs bewegen bezoekers en toeristen dan te voet, met de fiets of met een shuttlebus naar het stadscentrum. Voor fietsers die vanaf de hub vertrekken worden er speciale fietssnelwegen aangelegd. Met de herinrichting van de Merwekade, Spuiboulevard en Wantij-West moeten ook de looproutes naar het centrum een stuk aantrekkelijker worden. De gratis shuttlebus vertrekt iedere twaalf minuten bij de hubs en is een gemotoriseerd alternatief voor de auto.

Om meer auto’s uit het straatbeeld te weren wordt er ook onderzocht of het mogelijk is om de Grote Markt, die nu vol staat met auto’s, om te bouwen. In de plannen moet er een ondergrondse parkeergarage gaan komen met meer capaciteit dan dat er nu is. De garage is alleen bedoeld voor auto’s van binnenstadbewoners, maar zekerheid dat deze er ook echt gaat komen is er nog niet.

Daarvoor zullen er nog meerdere grondonderzoeken gedaan moeten worden, de grond in de historische binnenstad is namelijk drassig door de nabijheid van het drierivierenpunt. Daarnaast is er nog de vraag wat archeologisch onderzoek op deze historische locatie gaat opleveren. Door deze factoren kunnen de bouwtijd en kosten oplopen en dat is niet gewenst.
De Grote Markt doet momenteel dienst als parkeerplein RTV Dordrecht
Kostenplaatje
Voor de plannen zoals die er nu liggen noemt wethouder Burggraaf een budget tussen de 55 en 60 miljoen euro. Dat bedrag voor het uitvoeren van de ideeën zoals die staan beschreven in Slijpen aan een ruwe diamant. Om de kosten te drukken is de gemeente in samenwerking met ondernemers en vastgoedeigenaren bezig met de oprichting van een binnenstadbedrijf Dordrecht, waarin de financiële krachten van deze drie grote spelers in de binnenstad worden gebundeld. De ondernemers en vastgoedeigenaren profiteren namelijk ook van een aantrekkelijke en levendige binnenstad.

Naast bovenstaande samenwerking is het college bezig met het binnenhalen van subsidies om de kosten te drukken. Zo werd een maand geleden duidelijk dat er anderhalf miljoen euro is binnengehaald voor de herinrichting van het Statenplein. Dat bedrag komt uit een potje van het Rijk waar geld beschikbaar wordt gesteld voor de verfraaiing van stadskernen in Nederland. In totaal was er 18 miljoen euro beschikbaar, daarvan krijgt Dordt dus een deel. Wethouder Burggraaf liet desgevraagd ook nog weten aan te willen kloppen in Brussel om op zoek te gaan naar Europese subsidies.
De plannen voor de binnenstad zijn uitééngezet in de toekomstvisie Slijpen aan een ruwe diamant RTV Dordrecht
Pleinen
De zoektocht naar extra financiële slagkracht is geen overbodige luxe. De herinrichting van een aantal Dordtse pleinen en de bouw van een ondergrondse parkeergarage zijn kostbare aangelegenheden. Zo werd de bouw een paar weken geleden nog een ondergrondse parkeergarage in de Amsterdamse volkswijk De Pijp geschrapt wegens onvoorziene en oplopende kosten.

Hoe dat gaat verlopen op de Grote Markt is nog onduidelijk. Er is volgens Rick Naaktgeboren, opgavemanager Binnenstad voor de gemeente, nog veel onderzoek nodig voordat de ondergrondse garage er ook echt komt. Als de bouw echter doorgang vindt komt er boven de grond ruimte om de Grote Markt een bestemming te geven die meer aansluit bij wat bewoners willen: een plek voor ontmoeting en ontspanning, met ruimte voor natuur en biodiversiteit.

Voor het Statenplein is er dus al een subsidie binnengehaald van anderhalf miljoen euro. Voordat er echter met de herinrichting van het plein begonnen kan worden, moet er gezocht worden naar een nieuwe locatie voor de wekelijkse warenmarkt die nu haar standplaats op het plein heeft. Voordat die een nieuwe locatie heeft kunnen de plannen geen doorgang vinden.
Het Statenplein moet in de plannen ook een nieuwe bestemming krijgen, maar eerst moet de markt een nieuwe locatie krijgen RTV Dordrecht
Een derde plein dat op de schop gaat is het Otto Dickeplein. Dit grauwe plein is momenteel de ingang van de binnenstad voor toeristen die met de waterbus arriveren. Het college is er veel aan gelegen dit plein aantrekkelijker te maken, dus wordt er gekeken of het plein groener gemaakt kan worden.

Evenementen
Dordrecht heeft zich de afgelopen jaren steeds meer geprofileerd als een echte evenementenstad. Denk aan Dordt in Stoom, Big Rivers, de Boekenmarkt, maar ook live-uitzendingen in onze historische binnenstad als Scrooge en The Passion zorgden voor veel aandacht. Daar wil het huidige college mee doorgaan, maar wel met evenementen die bij het DNA van onze stad passen.

Wethouder Burggraaf verduidelijk: “Wij kopen geen grote commerciële evenementen in, maar gaan in gesprek met organisatoren waarvan wij denken dat zij iets op touw zetten dat bij de stad past.” Maar wat past er dan bij Dordrecht? Zijn dat grote evenementen als festivals, met veel jonge bezoekers en harde muziek tot in de vroege uren? Of zijn dat rustigere evenementen met veel kunst en cultuur, waarbij de bezoeker
een wat ouder profiel heeft?

RTV Dordrecht stelde haar publiek op sociale media de vraag of zij liever een levendige of een leefbare binnenstad hadden. Van de 106 stemmers hadden 63 liever een levendige binnenstad, dat is ongeveer 59%. De andere optie ontving 43 stemmen. Zij lijken het dus eens te zijn met de ambitie van het college om meer evenementen naar de stad te halen en meer in te zetten op horeca.

Het laveren tussen leefbaarheid en levendigheid dringt door tot in de kern van de plannen. Het vinden van een balans tussen evenementen, inclusief mogelijke overlast die daarbij komt kijken, en de kwaliteit van wonen zal altijd een lastige opgave blijven. Een mogelijke oplossing is het verplaatsen van grote evenementen naar locaties buiten de stad. Voorbeelden zijn het roemruchte Keltfest, dat altijd plaatsvond in de Merwelanden, en Parkies dat nog altijd in het Wantijpark gehouden wordt.

Thema van de Maand
Bovenstaand en meer wordt ook besproken in de nieuwe aflevering van Thema van de Maand, het informatieve programma van RTV Dordrecht waarin iedere maand de toekomstvisie van het gemeentebestuur wordt uitgelicht en besproken aan de hand van verschillende thema’s. Het thema van deze maand laat zich raden: Levendige Binnenstad.

Kijk hieronder naar aflevering vier van Thema van de Maand, of kijk dinsdag vanaf 18:00 na de nieuwsuitzending naar de herhaling op televisie.

Lees ook

Vuurwerk inleveren zonder straf: een succesvolle actie in Dordrecht

15 kilo vuurwerk is er ingeleverd bij het inzamelpunt op de parkeerplaats van FC Dordrecht. Dit jaar...

Zandbak bij spartelbad Wantijpark weggehaald

De zandbak bij spartelbad de Paddenstoel in het Wantijpark is deze week weggehaald door de gemeente ...

Grote controle in binnenstad, tientallen boetes voor fietsers

Even snel op de fiets tussen wandelaars door op de Voorstraat, genoeg mensen die dat stiekem doen. V...

Sinterklaasintocht Dordrecht: gloednieuwe route en feestelijke afsluiting

De Sinterklaasintocht komt er weer aan. Zaterdag 16 november 2024 vaart de goedheiligman met zijn Pi...

Flitspalen voor scooters in binnenstad op komst

De gemeente wil flitspalen in het voetgangersgebied gaan plaatsen om langsrijdende scooters tegen te...

Geen paniek! Gedicht Buddingh' binnenkort terug op de gevel

De zorgen rond de verdwijning van het gedicht 'Hier op dit eiland' van Kees Buddingh' blijken nergen...