Dordrecht, Netherlands

Deze flat zet stap naar duurzaamheid: oude gasketels maken plaats voor warmtenet

Oude gasketel van het dak getakeld Streekomroep 56
Gasleidingen waren al verwijderd en de woningen al aangesloten op het warmtenet. Toch kwam er vandaag een symbolisch einde aan het aardgastijdperk voor de bewoners van de Sperwerflat in Sliedrecht-Oost. Zij zagen vrijdagochtend hoe hun oude gasketels van het dak werd getakeld.
Erik van Krimpen | Redactie Streek 56 | 1 november 2024 17:30 | Aangepast op 1 november 2024 17:30
Op het eerste oog lijkt er in de tachtig appartementen weinig te zijn veranderd voor de bewoners. De gasmeter is verwijderd, er zijn nieuwe radiatoren geplaatst en het gasfornuis heeft plaatsgemaakt voor een elektrische kookplaat. Het elektrische koken bevalt bewoner Carin in ieder geval: “Het was even wennen, maar ik zou nu niet meer terug willen naar een gasfornuis.”

De verduurzaming van de Sperwerflat is een belangrijke stap in het project Sliedrecht-Oost Aardgasvrij. De wijk zal de eerste in het dorp moeten worden die volledig van het gas afgaat. De gemeente heeft daarvoor een subsidie van 3,85 miljoen euro van het rijk gekregen.

Enkel met subsidiegelden was de overstap echter niet te realiseren. Bewoners hebben een eigen bijdrage moeten leveren. De kosten voor appartementen waar al elektrisch gekookt werd, is vijfhonderd euro. De kosten daarentegen voor woningen waar dat nog niet het geval was, is tweeduizend euro.

Op basis van een meerderheid van stemmen heeft de Vereniging van Eigenaren van de Sperwerflat besloten over te stappen op het warmtenet. Ed Kerckhoffs, die het overgangstraject heeft begeleid vanuit adviesbureau Innoforte, legt uit waarom er voor de overstap is gekozen. “De oude gasketels liepen tegen het einde van hun leven aan en konden elk moment uitvallen. Er moest dus geïnvesteerd worden. Voor het bedrag wat nu door bewoners is betaald, hadden er geen nieuwe aardgasketels kunnen worden aangeschaft.”

Ook voor bewoner Carin was aansluiten op het warmtenet een weloverwogen keuze. “De verbouwkosten die zijn gemaakt liggen ver boven de tweeduizend euro. Alleen al de aanschaf van nieuwe radiatoren zou meer dan dat bedrag zijn.”

Ondanks dat de oude gasketel weg is, draait het warmtenet nu nog wel tijdelijk op aardgas. In het tweede kwartaal van 2025 gaat het warmtenet definitief over naar duurzame warmtebronnen, zoals aardwarmte en slibverbranding.

Bekijk ook onze reportage op ons YouTube kanaal.

Lees ook

Zondag op TV Dordrecht: concert Allerzielen en de wereld van AI

Zondag zijn er twee bijzondere programma's op TV Dordrecht te zien. Via Cultura Live gaat over kunst...

Streekbruggen onder de loep: Dordrecht scoort het beste

Hinder van andere weggebruikers, matige kwaliteit van het wegdek, geen goede verlichting en een slec...

Levende boeken 'lenen' om vooroordelen te bespreken

Geen dik boek doorspitten, maar in gesprek gaan met mensen die regelmatig geconfronteerd worden met ...

Noodlijdende tennisclubs moeten nog drie jaar wachten op steun van gemeente

Bijna anderhalve ton per jaar. Dat hebben acht tennisclubs in de gemeente Molenlanden nodig om overe...

Solliciteren naar Dordts burgemeesterschap: ‘Daar ben ik niet geschikt voor'

Dordrecht heeft nu al een week de kans gehad om te solliciteren naar het burgemeesterschap. Maar heb...

Wordt onze Willem omroepvrijwilliger van het jaar? Help mee!

Al meer dan 14 jaar is Willem-Egbert Diepeveen een vaste waarde als cameraman bij RTV Dordrecht. Dri...