In de sociale huursector worden de komende jaren over de hele regio Zuid-Holland Zuid duizenden sociale en betaalbare (tot 850 euro) huurwoningen bijgebouwd. Dordrecht is koploper met 1598 nieuwe sociale huurwoningen in de planning, in totaal worden er 5337 woningen bijgebouwd.
Rotterdam is in de regio de grootste bouwer met 38.000 huizen in de pijplijn. Maar de meeste groei qua concrete bouwplannen zit in Capelle aan den IJssel met minimaal 5.998 woningen die in de komende vijf jaar bijgebouwd moeten worden.
In de hele regio staan er maar 250 nieuwbouw koopwoningen gepland die binnen het lage segment vallen van maximaal 210.000 euro. De meerderheid van de woningen vallen in het duurdere segment van 310.000 euro. De hoge kosten voor de nieuwbouwplannen zijn te danken aan de hoge grondstofprijzen, personeelsgebrek en kostbare klimaateisen.
Kleine portemonnee
De provincie Zuid-Holland bepaalt hoeveel huizen er de komende jaren gebouwd mogen worden. Dat doen ze op basis van de regionale behoefteraming. Ook toetsen ze de bouwlocaties. Dat er de komende jaren veel huizen bij komen is duidelijk. Maar Statenlid Lies van Aelst (SP) laat aan Rijnmond weten mag er wel wat meer aandacht komen voor mensen met een kleine portemonnee.
De provincie zou volgens haar meer regie moeten nemen; niet alleen door woningbouw te stimuleren, maar ook projectontwikkelaars te verplichten meer betaalbare koopwoningen te bouwen. “We kunnen als Zuid-Holland dit soort eisen stellen maar we doen het niet. We zijn te afwachtend naar de markt. Dit is zorgelijk." Ook wijst Van Aelst erop dat gemeenten zelf het heft in eigen hand kunnen nemen door betaalbare huizen te (laten) ontwikkelen.
Woonprotest
Op 23 oktober vindt er een woonprotest plaats in Rotterdam. Dit omdat er volgens de organisatie veel te weinig betaalbare huur- en koopwoningen zijn. Volgens het CBS wonen 900.000 20- tot 35-jarigen wonen nog thuis, een recordaantal. Ook vanuit de oppositie is er steun voor het protest.
bron: mediapartner Rijnmond