De advocaat van de vier gemeentes - Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht spannen ook een rechtszaak aan - heeft vrijdag een dagvaarding laten bezorgen bij de chemiebedrijven. De gemeentes starten een zogeheten civielrechtelijke procedure.
Dat betekent dat ze alleen namens zichzelf kunnen optreden. "Maar wij gaan ervan uit dat een uitspraak van de rechter voor een juridisch precedent zal zorgen die de basis kan zijn voor anderen die schade willen verhalen op Chemours en Dupont in Dordrecht." Te denken valt aan omwonenden en (oud-)medewerkers van de chemiebedrijven die gezondheidsklachten zeggen te hebben door de uitstoot van PFOA en GenX.
Al vaker ingegrepen
De kwestie van de gevolgen voor mens en milieu van de uitstoot en lozingen van afvalwater met de kankerverwekkende stoffen loopt al jaren. Diverse keren is ingegrepen en zijn de eisen voor de vergunning van de chemiebedrijven aangescherpt. Ook hebben de gemeentes het bedrijf in 2018 officieel aansprakelijk gesteld. Toch verbeterde de situatie niet.
Voor de gemeentes is de maat nu vol. Ze schrijven: "De verantwoordelijkheid van een bedrijf blijft niet beperkt tot de voorschriften in een vergunning. De chemiebedrijven wisten van de milieu- en gezondheidsrisico's van PFOA en GenX-stoffen. Toch hebben zij daarvoor niet gewaarschuwd en dit onvoldoende aangegeven bij onder andere het aanvragen van vergunningen. Ook hebben Chemours/Dupont, ondanks deze kennis, te weinig gedaan om de gevolgen van de uitstoot te voorkomen."
De eis die de gemeentes nu bij de rechter op tafel legt is dat die bepaalt dat Chemours en Dupont onrechtmatig hebben gehandeld en dat ze aansprakelijk zijn voor alle schades in het verleden, heden en toekomst.