Lenie Dicke heeft zichzelf nooit een held gevonden. "Ze zei dat ze het voortdurend in haar broek deed van angst", vertelt Kouwen. "Dan zeiden mijn vader, broer en ik dat je dan juist een held bent, als je zo bang bent maar je doet het wel." Ze wilde geen eer, volgens haar zoon, pogingen om haar een medaille te geven heeft ze allemaal afgehouden. "Ik weet nog dat ze officiële dankbrieven had van generaal Montgomery en Eisenhower", zegt Kouwen. "Toen ik na de dood van mijn ouders de spullen op ging ruimen, waren die er niet meer, dus die vond ze zelf niet zo belangrijk."
De Tweede Wereldoorlog en het verzetswerk hebben invloed gehad op haar latere leven. "Haar politieke overtuiging werd erdoor beïnvloed, ze was pacifistisch en heel erg tegen racisme. Ze was ook altijd met de Jodenvervolging bezig, ze las alle boeken van mensen die het overleefd hebben."
Tot slot vertelt Otto Kouwen nog hij denkt dat zijn moeder Nederland en Europa van nu zou zien: "Als ze Nederland met de toeslagenaffaire en etnisch profileren zou zien, als ze het Europa zou zien waar duizenden vluchtelingen verdrinken, dan zou ze het gevoel hebben dat dit niet het Nederland is waar ze voor gevochten heeft. De oorlog had haar heel sterk anti-racistisch gemaakt."
Dit artikel is ook verschenen op de website van onze mediapartner Rijnmond.
Het Lenie Dickepad is een initiatief van de werkgroep Zonen en Dochters van Dordrecht. De onthulling van het straatnaambord is op woensdag 8 maart om 14:30 uur op begraafplaats Essenhof. Het pad loopt langs de plek waar Lenie Dicke is begraven. Donderdag in het TV Dordrecht Nieuws is een uitgebreide reportage over de onthulling te zien.
Kijk hieronder naar de reportage over de onthulling van het straatnaambord.