Dordrecht, Netherlands

Dordtse Shauny overleefde kanker en gaat nu 350 km handbiken voor goed doel

Spoedopnames, bloedprikken, bestralingen, operaties en ga zo maar door. Bij de 24-jarige Dordtse Shauny Schippers werd er op 8-jarige leeftijd een hersentumor gevonden. Sinds dat moment ontving Shauny voor elke behandeling een kleurrijke kraal. Haar zogenoemde ‘kanjerketting’ is twee meter lang en heeft zo’n 130 kralen, het geeft een goed beeld van de ellenlange weg van herstel. Nu staat de goedlachse Shauny voor een nieuwe uitdaging: in zeven dagen tijd 350 kilometer handbiken voor het goede doel. We spreken hen bij het Kop van ’t Land.
Erik van Krimpen | 14 juli 2023 11:22 | Aangepast op 14 juli 2023 11:22
De fietstocht genaamd ‘Ketting van Ballonnen’ zal van 13 t/m 19 augustus plaatsvinden en kent 25 jonge deelnemers. Zij hebben allemaal op jonge leeftijd kanker gehad, of zijn broer óf zus van iemand die de vreselijke ziekte heeft of heeft gehad. De opbrengst van de tocht zal gebruikt worden voor het financieren van de kanjerketting die iedereen onder de 18 jaar ontvangt op het moment dat zij kanker krijgen.

De fietstocht wordt georganiseerd door de Vereniging Kinderkanker Nederland. Zij hebben de tocht langs meerdere ‘shared care’ ziekenhuizen gepland waar kinderen op dit moment in behandeling zijn. “Het doel daarvan is om kinderen en ouders te laten zien dat er na kinderkanker ook nog een leven is”, aldus Shauny.

Toch moest Shauny tijdens en na de ziekte op zoek naar het nieuwe normaal. De hersentumor zorgde er voor dat de Dordtse het chronische vermoeidheidssyndroom opliep. Daarnaast is Shauny hypermobiel. “De meerderheid van de dag besteed ik op mijn bed en ik eet en ik train, verder doe ik niks op een dag.“

De geplande 350 kilometer lijken ogenschijnlijk een haast onmogelijke opgave, maar Shauny lijkt daar niet aan te willen. “De enige gedachte die ik altijd heb tijdens extreme sporten is: hé, je hebt kanker overleefd dus je kan dit ook, dit is maar tijdelijk.” Het typeert de positieve Dordtse die pas voor de 2e keer op de handbike zit, maar alles lijkt in het niet te vallen na een lange periode van herstel.

Zo nam Shauny al deel aan meerdere marathons, eerst te voet en later in een rolstoel. De switch werd gemaakt vanwege Shauny’s hypermobiliteit, waardoor gewrichtsbanden soepel worden en makkelijker uit de kom vallen. Dit blijkt ook één van de uitdagingen te worden tijdens het bewegelijke handbiken. “Mijn knieën, heupen, enkels en schouders kunnen uit de kom vallen, dus hier probeer ik nog een oplossing voor te vinden.”

De obstakels die Shauny ervaart in de sport staan dan ook aan de basis van het ambassadeurschap tijdens de Nationale Sportweek, waarvan Dordrecht één van de drie ‘host cities’ is. “Als ambassadeur voor de parasport wil ik binnen Dordrecht sport toegankelijker maken voor mensen met een beperking.” Het sluit goed aan bij de boodschap die Shauny uitdraagt dat er nog een leven is na kanker.

De langste rit van de fietstocht is 75 kilometer, maar zo ver traint Shauny niet. “Ik probeer afstanden van 20 tot 40 kilometer te maken op de handbike voorafgaand aan de tocht.” Shauny traint daarnaast nog zo’n drie keer per week voor de rolstoelmarathon.

Ons gesprek met Shauny raakt ten einde en we volgen de sportieveling nog even tijdens de training om beelden te schieten. We duwen de moderne handbike de Zeedijk op, Shauny stapt soepeltjes in en rijdt weg. Bekijk hier de reportage:

Het doel voor iedere deelnemer is om tenminste 1.000 euro op te halen, de teller staat bij Shauny inmiddels op 600 euro. Mocht u ook een steentje willen bijdragen, dan kunt u Shauny hier steunen. Op dinsdag 15 augustus zullen de deelnemers in Dordrecht aankomen.

Bekijk hieronder de reportage die we maakten over Shaunty.

Lees ook

Zondag op TV Dordrecht: concert Allerzielen en de wereld van AI

Zondag zijn er twee bijzondere programma's op TV Dordrecht te zien. Via Cultura Live gaat over kunst...

Streekbruggen onder de loep: Dordrecht scoort het beste

Hinder van andere weggebruikers, matige kwaliteit van het wegdek, geen goede verlichting en een slec...

Levende boeken 'lenen' om vooroordelen te bespreken

Geen dik boek doorspitten, maar in gesprek gaan met mensen die regelmatig geconfronteerd worden met ...

Noodlijdende tennisclubs moeten nog drie jaar wachten op steun van gemeente

Bijna anderhalve ton per jaar. Dat hebben acht tennisclubs in de gemeente Molenlanden nodig om overe...

Solliciteren naar Dordts burgemeesterschap: ‘Daar ben ik niet geschikt voor'

Dordrecht heeft nu al een week de kans gehad om te solliciteren naar het burgemeesterschap. Maar heb...

Wordt onze Willem omroepvrijwilliger van het jaar? Help mee!

Al meer dan 14 jaar is Willem-Egbert Diepeveen een vaste waarde als cameraman bij RTV Dordrecht. Dri...