Beide organisaties verwijten de gemeente nalatigheid, omdat de gemeente het bestemmingsplan niet heeft aangepast. Daarmee werd het werk dat tien jaar lang werd verzet door de Burgercoöperatie Drechtse Energie en de gemeente Dordrecht teniet gedaan, stellen Willy Verbakel van Drechtse Energie en Alex Ouwehand van de Natuur en Milieu Federatie Zuid-Holland. “Als er dan zo’n locatie verloren gaat door nalatigheid dan denk ik toch ‘waar zijn wij mee bezig met zijn alle’”, zegt Alex Ouwehand.
Nalatigheid en bezwaren
Windmolens zijn zowel populair en impopulaire bij veel Nederlanders. Omwonenden kunnen namelijk last hebben van het geluid van de windturbines en dat kan effect hebben op de gezondheid. Toch werd er niet gedemonstreerd tegen de windmolens. "Er waren wel wat mensen uit Zwijdrecht die tegen de plannen waren en sommige bedrijven, maar uiteindelijk bleek dit geen probleem te zijn", vertelt Willy Verbakel. Het proces werd hierdoor een klein beetje versloomd, maar uiteindelijk heeft de nalatigheid van de gemeente Dordrecht het project de das om gedaan vertellen beide heren in Studio de Witt.
De windturbine op Krabbegors werd niet vastgelegd in het bestemmingsplan Zeehavens Dordrecht. Hierdoor konden de langverwachte plannen niet gerealiseerd worden.
Wet open overheid
Voor de NMFZH is deze nalatigheid aanleiding om via de Wet open overheid (Woo) specifieke documenten aan te vragen over de realisatie van de windturbine. De gemeente Dordrecht moet nu alle documenten uit de periode van januari 2011 tot heden beschikbaar te stellen. “We gaan ervanuit dat wij binnenkort wat meer antwoorden krijgen op onze vragen”, vertelt Willy Verbakel.
Luister
hier naar de hele uitzending!