Dordrecht, Netherlands

Gemeente presenteert plan voor aardgasvrije verwarming

De gemeente wil dat alle woningen en gebouwen in 2050 duurzaam en aardgasvrij verwarmd worden. Daarvoor is nu de Transitievisie Warmte gepresenteerd. Daarin staat per buurt de route naar aardgasvrije woningen en gebouwen, het beste alternatief, een tijdsindicatie en stappen die nu kunnen worden gezet.
Vivian Rutte | 28 mei 2021 17:30 | Aangepast op 28 mei 2021 17:30
De overgang naar aardgasvrije woningen en gebouwen zal in de ene buurt sneller gaan dan in de andere. Ook het meest duurzame alternatief voor aardgas verschilt per gebied. Zo is het voor oudere woningen bijvoorbeeld niet altijd haalbaar om volledig aardgasvrij te worden.

Wethouder Rik van der Linden: "Soms is dat het warmtenet, in andere gevallen is bijvoorbeeld all-electric of duurzaam gas hybride de beste oplossing. We hebben voor iedere buurt de route naar aardgasvrije verwarming in kaart gebracht. Hierin staan de meest geschikte warmteoptie, een planning op hoofdlijnen en een handelingsperspectief voor alle partijen. Uiteindelijk maakt elke gebouweigenaar een eigen keuze wat betreft warmte. Maar duidelijk is wel: aardgas is op termijn geen optie meer."

De warmtetransitie slaagt alleen als het voor iedereen haalbaar en betaalbaar is, zegt de gemeente. En als iedereen mee kan doen. Dat is nu nog niet overal het geval, maar de gemeente wil kijken naar de mogelijkheden, zegt van der Linden: "Waar de stap naar aardgasvrij gemaakt kan worden, slaan we die weg in. Maar soms is die overstap nog niet direct haalbaar en betaalbaar. Dat betekent natuurlijk niet dat we niets doen. Dan maken we tussenstappen. Want wat de route naar aardgasvrij ook is, in alle gevallen kunnen gebouweigenaren nu al aan de slag met maatregelen om hun gebouw geschikt te maken voor aardgasvrije verwarming. Zoals isoleren, installeren van zonnepanelen of elektrisch koken. Het besparen van energie is voor iedereen sowieso de belangrijke eerste stap."

De Transitievisie Warmte 2021 zet de koers uit, maar is niet in beton gegoten, benadrukt van der Linden. Technieken ontwikkelen zich, er moet ruimte zijn voor innovatie en voor initiatieven uit de stad. Daarom herijkt de gemeente de Transitievisie Warmte 2021 elke vijf jaar.

De reden dat Dordrecht aardgasvrij moet, is simpel: In 2050 worden gebouwen in Nederland niet meer met aardgas verwarmd. Dat is nodig om de uitstoot van CO2 terug te dringen en klimaatverandering tegen te gaan. En om de afhankelijkheid van aardgas te verminderen, zowel uit Groningen als uit het buitenland. In het Nederlands Klimaatakkoord is afgesproken, dat elke gemeente uiterlijk in 2021 hun eigen route naar aardgasvrij vaststelt in een Transitievisie Warmte. Het college legt de Dordtse Transitievisie Warmte 2021 nu voor aan de gemeenteraad.

Lees ook

Kittig winkeltje heeft poezen in alle soorten en maten

Ze had een leuke baan als doktersassistente in het Erasmus MC, maar besloot haar hart te volgen. Nu ...

Zorginstelling wil zorg voor cliënt stopzetten vanwege 'grensoverschrijdend gedrag'

De Protestantse Zorggroep Crabbehoff (PZC) wil een 20-jarige cliënt weghebben, omdat zijn moeder zic...

Bijeenkomst over verslaafdenopvang: 'Ik denk dat de boodschap wel aangekomen is'

Tientallen mensen zijn donderdagavond afgekomen op een debat over de verslaafdenopvang aan het Kromh...

Alblasserdammers mogen meepraten over nieuwe bouwlocaties

Het college van burgemeester en wethouders van Alblasserdam heeft onlangs de geheimhouding van versc...

Zwaargewonde (33) bij frontale botsing tussen twee auto’s

Twee auto’s zijn donderdagmiddag rond 16.30 uur frontaal tegen elkaar gebotst op de Munnikensteeg in...

Steeds meer molenaars, Dordrecht centrum van Zuid-Hollandse molenaarsopleidingen

Dames met een voorliefde voor techniek, achttienjarige molenaarszonen uit de Alblasserwaard en pensi...