Mensen die zich in Dordrecht hebben laten testen en corona bleken te hebben, kregen een vragenlijst toegestuurd. Zo’n 5.550 mensen hebben de vragenlijst ingevuld en 67,9 procent van deze deelnemers geeft aan last te hebben van langdurige klachten. Onder deze klachten verstaan we onder andere: mentale problemen, geur- en smaakverlies, een verminderde conditie, vermoeidheid, duizeligheid, aandachtsproblemen en spierpijn. Uit onderzoek blijkt dat het effect van long COVID groot is, met name op het gebied van werk. “We kennen allemaal de verhalen over bijvoorbeeld zorgpersoneel”, vertelt Ellen Verspui, arts infectieziektebestrijding bij de GGD. “Deze mensen zitten met long COVID-klachten thuis en worden ontslagen. Er is veel meer nodig dan alleen een behandeling; Deze mensen verdienen onze support.”
Filosoferen
Wat long COVID nu precies is en waarom de één er meer last van heeft dan de ander, is volgens Verspui nog steeds onduidelijk: “We kunnen tot nu toe alleen nog maar filosoferen over hoe dat komt." In het onderzoek zijn een aantal risicofactoren gevonden. Zo blijkt uit het onderzoek dat het vaker bij vrouwen voorkomt en dat mensen met overgewicht of een chronische ziekte meer kans hebben op deze langdurige klachten. “Dit betekent natuurlijk niet dat je het als man niet kan krijgen”, benadrukt de arts toch nog even.
Het onderzoek heeft de GGD ZHZ meer informatie en inzichten over mensen met long COVID gegeven. Zo blijkt uit de resultaten dat mensen die last hebben van de langdurige klachten, eigenlijk niet heel erg ziek zijn geweest. Wanneer je door een corona besmetting weinig last hebt, betekent dat dus niet automatisch dat je lichaam minder schade oploopt. “Dat was wel een verontrustende bevinding”, vertelt de arts.
Daarnaast blijken de klachten veel invloed te hebben op het dagelijks leven. “Mensen kunnen niet heel lang meer werken, hebben moeite met het bijhouden van het huishouden en vinden het hebben van sociale contacten erg lastig.” De klachten zijn dus een ernstig probleem, volgens Verspui.
Neem je tijd
De behandeling voor long COVID bestaat volgens de GGD uit sessies bij de fysiotherapeut. Daarnaast is het belangrijk dat patiënten mentale begeleiding krijgen. Dat is volgens de arts net zo hard nodig.
“Neem je tijd”, vertelt Verspui, “en leg de lat niet te hoog.” Volgens de arts speelt de omgeving van de patiënten ook een grote rol in het herstel. Zo is het volgens haar van belang dat de klachten serieus worden genomen. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat mensen die hier last van hebben, vinden dat hun klachten worden weggelachen. “Gun ze de tijd om te kunnen herstellen”, benadrukt de arts.