Zembla kwam maandagmiddag naar buiten met
nieuws over Pfas in moedermelk. Moeders die in een straal van zeven kilometer wonen van de fabriek Chemours hebben te veel Pfas in hun moedermelk dan dat wettelijk is toegestaan.
Sloeg in als een bomDit nieuws sloeg in als een bom bij Dordtenaren. De berichtgeving over dit onderwerp zorgde voor veel onrust vertelt Marjoke Geluk. “Er onbreekt wat nuance. Het onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam is te klein om daar harde conclusies uit te trekken", Geluk voegt eraan toe, “Ze hebben maar tien vrouwen onderzocht.”
Daarnaast is er ook niet gekeken naar andere gebieden in Nederland. “Stoffen zoals Pfas zitten overal. Op sommige plekken is het meer dan op andere plekken”, er ontbreekt dus nog wat informatie volgens de woordvoerster.
Blijf borstvoeding gevenDe GGD Zuid-Holland Zuid raadt zwangere vrouwen daarom aan om gewoon borstvoeding te blijven geven. De voordelen van borstvoeding wegen zwaarder dan de nadelen. op de
site van de GGD lees je hier meer over.
Reactie Vrije Universiteit van Amsterdam
De Vrije Universiteit van Amsterdam heeft ook gereageerd op alle commotie. Professor Majorie van Duursen, VU-hoogleraar toxicologie en hoofd van de afdeling waar de metingen zijn uitgevoerd, geeft in een nieuwsbericht op de site aan te betreuren dat de vooraankondiging van Zembla zo veel onrust heeft veroorzaakt.
Ook zij geeft aan dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar het onderwerp: “Er is grootschaliger onderzoek nodig naar de concentraties en mogelijk nadelige effecten van de PFAS in Nederlandse moedermelk om gericht gezondheidsbeschermende adviezen te kunnen geven."
De hele reactie van de Vrije Universiteit van Amsterdam lees je
hier.