Unieke amateurbeelden
“Het gaat om films die allemaal geschonken zijn door mensen die vinden dat de beelden bewaard moeten blijven voor de eeuwigheid,” laat Ron de Bruijn van het Archief weten. “Enthousiaste amateurfilmers, zoals burgemeester de Roo van Westmaas van Dubbeldam die al in de jaren 30 op 16 mm filmde. Of Luc van Stigt die met zijn 8 mm filmcamera er op uit trok om alle perikelen van de strenge winter van 1963 vast te leggen. Vastgevroren meerkoeten in het ijs bij de Dokbrug, de dichtgevroren Merwede bij het Papendrechts Veer die vanwege de strenge vorst niet meer naar de overkant kon varen. Maar ook winterpret (in kleur) op de ijsbaan bij de Windhondpolder, gefilmd door J.L. du Parant in 1953. Of de zeer strenge winter van 1929 toen auto's over het ijs naar Zwijndrecht reden.”
Ook zijn er beelden van de ijsbaan aan de Bankastraat die in de jaren 30 en 40 enorm populair was en waar zelfs demonstraties kunstrijden plaatsvonden. En kleurenbeelden uit de jaren 70 van Kinderdijk met de molens en schaatsplezier.
Nieuw materiaal
Het Regionaal Archief Dordrecht is erg blij met al het materiaal dat door de jaren heen geschonken is. “Mensen hebben er echt de moeite voor genomen om er in weer en wind op uit te trekken om hun Dordrecht vast te leggen. In die tijd was het bovendien vaak een kostbare hobby; de apparatuur was zeker niet goedkoop”, weet Ron de Bruijn. Het archief ontvangt nog steeds graag nieuw materiaal. “We blijven op zoek naar amateurfilms van Dordrecht die we graag willen veilig stellen voor de toekomst. Het is nu eigenlijk helemaal niet zo bijzonder om te filmen en beelden terug te zien, maar vroeger was het maar voor enkele bevoorrechte mensen.” Als u nog (amateur)films heeft, neem dan contact op met het Regionaal Archief Dordrecht (