Dordrecht, Netherlands

Illegaal vuurwerk wordt Daniël (24) fataal tijdens familiefeest: 'Koop het niet, dat is de les voor iedereen'

De rechtbank in Rotterdam
De twee mannen hebben de gebruiksaanwijzing van de mortierbommen niet gelezen. "We hadden wat filmpjes op YouTube bekeken." Op 17 december 2022 wordt het vuurwerk in Ridderkerk aangestoken, in het donker. De mortierbom ontploft in het gezicht van Daniël. Een dag later overlijdt hij.
Rijnmond | 16 oktober 2024 10:00 | Aangepast op 16 oktober 2024 10:00
De twee mannen zitten met gebogen gestaltes in de Rotterdamse rechtbank. Schuldbewust. Sander (29) leverde het vuurwerk, Tony (30) stak het af tijdens een feest op die 17e december. "Een verjaardag werd een familiedrama."

Beide verdachten zijn vrienden van elkaar uit Alblasserdam. Volgens Sander is het niet moeilijk aan illegaal vuurwerk te komen. "Je hoeft maar op de hoek van de straat te gaan staan en iemand aan te spreken."

Explosie vrijwel direct na het aansteken
Een jaar eerder had hij ook al deze shells, mortierbommen, verkocht aan Tony én Daniël. Tony: "Toen was het goed gegaan: aansteken, weglopen en na een paar seconden ging het af."

Maar dit keer is het anders. Wat Tony en Sander niet hebben gezien, is dat het vuurwerk een snellont bevat: de explosie komt vrijwel direct na het aansteken.

Op 17 december geeft Daniël het vuurwerk met lont aan Tony, die het in een huls stopt, die in de grond is gestopt. "Ik werd afgeleid door vuurwerk even verderop, dacht dat Daniël al was weggelopen en stak het aan."

Schuldgevoel
De vader van Daniël wil zijn zoon ter plekke reanimeren en krijgt een conflict met de politie die hem verwijt de reddingsactie te belemmeren. Hij wordt zelfs met een politiebusje meegenomen.

"Ik heb na 33 jaar mijn werk in de ambulancezorg vroegtijdig moeten beëindigen. Ik heb enkele levens kunnen redden, maar dat van mijn zoon heb ik niet meer kunnen redden. Dat geeft mij een enorm schuldgevoel." De volgende dag sterft Daniël, 24 jaar oud.

Tony spreekt op de begrafenis en zegt Daniël als zijn jongere broer te zien. Maar de ouders van Daniël hebben moeite met de houding van Tony, zo blijkt in de rechtszaal. Dat hij nooit excuses heeft aangeboden en in eerste instantie 'een kutverhaal' vertelde over het incident, zeggen zij.

Tony zegt in de rechtszaal dat het hem wel degelijk spijt en dat hij best in gesprek wil met de ouders en de tweelingzus van Daniël. Diens vader schudt het hoofd. "Niet meer. Er zijn al 95 weken voorbij."

Forse taakstraf geëist
Het familiedrama blijkt nog gecompliceerder te zijn. De vriendin van Daniël is de zus van Tony. Ook zij spreekt in de rechtszaal: "Ik zit klem tussen iedereen, vast in mijn verdriet."

Voor het Openbaar Ministerie zijn de twee verdachten verantwoordelijk voor zijn dood. "Dit is zeer gevaarlijk vuurwerk, dat alleen door professionals kan worden afgestoken."

De strafeis: een taakstraf van 240 uur tegen beiden. Bij Sander zou daar een voorwaardelijke celstraf van negen maanden moeten bijkomen, bij Tony drie maanden voorwaardelijk.

De advocaten benadrukken dat er geen opzet was, een ongeluk dat niemand wilde. Én dat Daniël zelf ook enthousiast was over vuurwerk. Advocaat De Winter somt op: "Tony en Daniël gingen samen op vakantie, ze speelden beiden bij De Alblas, Daniël als keeper, Tony als linksback. En ze hadden nog een passie: vuurwerk. Het was Daniël die er bij Tony op aandrong vuurwerk te kopen."

Signaal aan de samenleving
Het OM wil over dat illegaal vuurwerk nog wel een punt maken. "We hopen dat deze zaak een signaal afgeeft aan de samenleving en de mensen die dit vuurwerk allemaal heel spannend vinden: doe het niet. Je ziet hoe het fout kan gaan."

Die smeekbede doet ook de moeder van Daniël, in een bewogen verklaring. "Bijna dagelijks zie ik Daniël in auto's, soms op straat. Dan denk ik: nee mams, hij is het niet. Hij is het nooit meer. Dus wil ik zeggen: koop en verkoop het vuurwerk niet. Het kan je leven kosten, zoals dat van onze lieve Daniël. Laat dat een les zijn voor iedereen."

De rechtbank in Rotterdam doet op 29 oktober uitspraak.

Deze publicatie verscheen op de kanalen van onze mediapartner Rijnmond.

Meest gelezen

Hoog water Dordtse Biesbosch: tot aan knieën in de blubber

Redactie Streek 56 | 14 okt 2024 08:30

Lees ook

'Frankrijk boven' in nieuwe tentoonstelling over Ary Scheffer in Dordrechts Museum

Een nieuwe tentoonstelling van het Dordrechts Museum staat in het teken van Ary Scheffer en zijn Fra...

Gemeente stelt meer eisen aan verandering Hel- en Zuilespolder: ‘Dit moet je niet zomaar opgeven’

Het gemeentebestuur van Dordrecht wil dat Rijkswaterstaat het plan om rivierwater door de Hel- en Zu...

Kampioen afval scheiden: deze school wint E-Waste Race 2024

Tien basisscholen in de Drechtsteden hebben vier weken lang elektronisch afval ingezameld voor de E-...

Donderdag op TV Dordrecht: wonen achter de dijk

Hoe is het leven onder zeeniveau, terwijl de zeespiegel stijgt? Hebben we in de toekomst voldoende z...

Flitspalen voor scooters in binnenstad op komst

De gemeente wil flitspalen in het voetgangersgebied gaan plaatsen om langsrijdende scooters tegen te...

Snelweg zeker tot woensdag dicht, ook nu weer lange files

Rijkswaterstaat houdt er rekening mee dat de A38 bij knooppunt Ridderkerk nog tot volgende week woen...