Bij bouwwerkzaamheden komt bijna altijd stof vrij en dat kan nadelige gevolgen hebben voor de omgeving. Kleine deeltjes van die stof, het fijnstof, is bewezen ongezond. Vooral ouderen en mensen met hart- vaat- of longaandoeningen kunnen er last van krijgen als ze er langdurig aan worden blootgesteld.
Marjolein Vos | 30 maart 2021 09:30 | Aangepast op 30 maart 2021 09:30
Deel dit artikel
Daarom is er een onderzoek gestart: Bouwstofwijzer. Daarin werken Rijkswaterstaat, de gemeente Dordrecht en Connected World samen. Doel is om overlast door stof bij bouwwerkzaamheden te reguleren.
In Dordrecht zijn daarom verschillende kastjes opgehangen die de hoeveelheid fijnstof meten. Ze zijn te zien langs de N3. Maar Dordtenaren kunnen zelf ook een bijdrage leveren aan het onderzoek; je kunt een kleinere variant aanvragen die je aan je huis kunt ophangen.
“Tijdens werkzaamheden komt er stof vrij, het is alleen de vraag hoe schadelijk dat is,” vertelt, Remco Reints van Bouwstofwijzer. “Momenteel is daar eigenlijk niet iets over opgenomen in het bouwbesluit. Het zit meer in het zichtbare stof. Maar het meest schadelijk zijn de kleine deeltjes stof.”
De gegevens worden verzameld zolang er werkzaamheden worden uitgevoerd aan de N3. Als blijkt dat de concentratie fijnstof te hoog wordt, wordt het advies gegeven de werkzaamheden aan te passen. Aannemer Boskalis heeft al aangegeven achter het project te staan.