Kinderboekenschrijver Simon van der Geest was woensdagmiddag in Bibliotheek de Aanzet voor de start van de Kinderboekenweek. Hij vindt het vooral leuk dat lezen zo gevierd wordt in Nederland: “Het is eigenlijk wel uniek dat Nederland dit doet, laten zien hoe leuk lezen is, en dat alle basisscholen daaraan meedoen.Het is heel goed om daarbij stil te staan.”
Mandy Kreuseler van Bibliotheek de Aanzet beaamt dit: “De Kinderboekenweek is het perfecte moment om lezen weer onder de aandacht te brengen, want op school leer je lezen, maar vanuit de bieb gaan we echt voor het leesplezier. Hopelijk bereiken we daarmee niet alleen de kinderen die het lezen toch al leuk vinden.”
Van lezen word je niet alleen slimmer, zegt van de Geest, het is ook essentieel voor je ontwikkeling als mens: “Door een boek leer je je verplaatsen in de ander. Dat verbeeldingsvermogen kun je trainen door te lezen.”
Op basisschool De Horizon werd op geheel eigen wijze vorm gegeven aan de start van de Kinderboekenweek. Het thema dit jaar is namelijk ‘En toen?’, en dus had de school een tijdmachine gebouwd. Daarmee kunnen kinderen zich verplaatsen in andere tijden. “De tijdmachine heeft als brandstof kinderboeken, maar natuurlijk wel flink stukgelezen, want anders is het zonde,”vertelt Marjolein Jonkheer van basisschool De Horizon. “We hebben voor iedere klas een nieuw kinderboek, dus als die goed gelezen worden kunnen ze misschien over een paar jaar weer als brandstof dienen voor onze tijdmachine.”
Tijdens de Kinderboekenweek, die loopt van 30 september tot 11 oktober, worden nog allerlei activiteiten georganiseerd.