Door de corona-uitbraak was er geen publiek welkom bij de jaarlijkse herdenking op het Sumatraplein, waar het monument staat ter herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
Jubal verzorgde, net zoals voorgaande jaren, de taptoe en het Wilhelmus. In plaats van door het hele corps werd ook het volkslied alleen gespeeld door trompettist Tim van Driel.
Burgemeester Wouter Kolff hield na de twee-minuten stilte een toespraak waarin hij stilstond bij de Dordtse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en het kunnen herdenken in tijden van de coronacrisis. “Een deel van onze vrijheid bestaat even niet meer. Niet te vergelijken met oorlog, maar we worden wel beperkt in onze vrijheid. De vrijheid waar duizenden mensen voor hebben gevochten en hun leven voor hebben gelaten. Vrijheden waar we gewend aan en misschien wel verwend mee zijn."
Televisieregistratie
De Dodenherdenking was voor Dordrecht wel mee te beleven via een live-uitzending van TV Dordrecht. De burgemeester is blij met die televisieregistratie. “Ik ben blij dat we een manier hebben gevonden om Dordtenaren dit moment mee te laten beleven. We proberen op deze manier de normale Dodenherdenking zo dicht mogelijk te benaderen.”
Dat er ook tijdens de corona-uitbraak een herdenking plaats vindt is voor burgemeester Wouter Kolff geen vraag. “Herdenken is heel nuttig. Al is het maar om de vrijheid die we met elkaar hebben te koesteren en te leren waarderen. Het is niet vanzelfsprekend, dat merken we nu. Het is heel goed om stil te staan bij de offers die mensen 75 jaar 80 jaar geleden brachten.”
De herdenking was alleen toegankelijk voor genodigden, zoals kinderburgemeester Marije Vennix, een vertegenwoordigers van de gemeenteraad, het oranjecomité en pers. Ook enkele tientallen Dordtenaren waren op de herdenking afgekomen, zij bleven op afstand staan.