Dordrecht, Netherlands

Kunstschilder wil met Thinking of Holland provoceren

In de WG Gallery aan de Aardappelmarkt hangt de komende maanden het werk van kunstenaar Wim Heldens. De expositie Thinking of Holland is geinspireerd op Marsmans gedicht denkend aan Holland.
Petra Scheurwater | 2 maart 2020 18:19 | Aangepast op 2 maart 2020 18:19
Heldens heeft het klassieke werk uit 1936, dat het Nederlandse landschap en strijd tegen water beschrijft, vertaald naar een schilderij van een moderne Nederlandse samenleving.

Daarop zijn Nederlanders met diverse culturele achtergronden te zien. Zij zitten samen aan een tafel vol Nederlandse producten, zoals melk, kaas en hagelslag. "Het zijn allemaal mensen met een andere kleur. Reis eens over Rotterdam dan zie je 'Zo ziet Nederland eruit'", vertelt Wim Heldens.

Provoceren

Aan de muur achter de mensen hangen onder meer een Delfts blauw tegeltje en een klm- vliegtuig. "Het is een beetje provocatie", bekent Wim Heldens de reden waarom hij het schilderij Thinking of Holland heeft genoemd. "Iedereen weet wat xenofoob (vreemdelingenhaat, red.) is, maar ik denk dat ik in feite xenofiel ben. Ik hou van vreemdelingen. Ik ben altijd gefascineerd geweest door diversiteit in mensen."

Met het schilderij wil Heldens dan ook kleur bekennen. "Ik zie alle kleuren en ik hou van alle kleuren van de regenboog en dat heb ik ook met mensen. Dit schilderij is ook een beetje politiek. Ik vind dat je jezelf in deze tijden niet meer neutraal kan opstellen. Ik vind dat je stelling moet nemen en een mening moet laten zien."

37 jaar

De Amsterdamse kunstschilder exposeert deze twee maanden in Dordrecht, maar zijn werk is normaal gesproken vrijwel nooit in Nederland te zien. Zijn laatste persoonlijke expositie is alweer 37 jaar geleden.

"Dat is niet mijn verantwoordelijkheid, daar moet je voor gevraagd worden. Dat een kunstenaar exposeert is de keuze van galleryhouders en musea. Ik wil niet bitter overkomen, maar ik word in Nederland nooit uitgenodigd voor museale tentoonstellingen. Als er een tentoonstelling is van figotieve kunst in Nederland, dan ben ik de grote afwezige. Ik word nooit gevraagd, maar Wilma (eigenaresse WG Gallery, red.) heeft me wel gevraagd."

Londen en New York

Het werk van Heldens is onder andere opgenomen in de National Portrait Gallery in Londen en het Arnot Art Museum in New York. "Wim Heldens is gewoon één van de toppers in Nederland", legt Wilma Geerts uit waarom zij het werk van Heldens graag tentoonstelt in Dordt.

"Eigenlijk is hij niet heel bekend in Nederland, dat is heel apart. Portretkunstenaars zijn in het buitenland gewoon meer bekend dan in Nederland."

De expositie in de WG Gallery is tot en met 26 april te zien. De gallery is op zaterdag en zondag van 12:00 uur tot en met 17:00 uur open. Doordeweeks is de expositie op aanvraag te bezichtigen.

Lees ook

Kittig winkeltje heeft poezen in alle soorten en maten

Ze had een leuke baan als doktersassistente in het Erasmus MC, maar besloot haar hart te volgen. Nu ...

Zorginstelling wil zorg voor cliënt stopzetten vanwege 'grensoverschrijdend gedrag'

De Protestantse Zorggroep Crabbehoff (PZC) wil een 20-jarige cliënt weghebben, omdat zijn moeder zic...

Bijeenkomst over verslaafdenopvang: 'Ik denk dat de boodschap wel aangekomen is'

Tientallen mensen zijn donderdagavond afgekomen op een debat over de verslaafdenopvang aan het Kromh...

Alblasserdammers mogen meepraten over nieuwe bouwlocaties

Het college van burgemeester en wethouders van Alblasserdam heeft onlangs de geheimhouding van versc...

Zwaargewonde (33) bij frontale botsing tussen twee auto’s

Twee auto’s zijn donderdagmiddag rond 16.30 uur frontaal tegen elkaar gebotst op de Munnikensteeg in...

Steeds meer molenaars, Dordrecht centrum van Zuid-Hollandse molenaarsopleidingen

Dames met een voorliefde voor techniek, achttienjarige molenaarszonen uit de Alblasserwaard en pensi...