Een van zijn slachtoffers zit best met een bloedend hart bij de rechtszaak, zegt ze. Tijdens een denkpauze van de rechters ziet ze de bui al hangen. "Als hij vrij komt, is hij binnen een week weg. Die heeft ergens het geld gestasht (opgeborgen, red.) Hij heeft dat al eens gezegd: als ik vrij kom ben ik weg. Zijn kinderen neemt hij dan gewoon mee."
Dat ze haar geld kwijt is, heeft de vrouw min of meer aanvaard. Ze hoopt dat de van oplichting beschuldigde L. een gepaste straf krijgt. "Het doet pijn dat ik ben opgelicht door een vriend", zegt ze.
Ze kenden elkaar al jaren. Die vriendschap is nu kapot.
Eigenlijk zou de oplichtingszaak deze vrijdag inhoudelijk worden behandeld. Maar omdat er zoveel slachtoffers hun zegje willen doen, heeft de Rotterdamse rechtbank besloten om er twee dagen voor uit te trekken. Wegens drukte is er pas ruimte op 27 en 28 maart 2025. Daarvoor biedt de rechter verdachte en gedupeerden haar excuses aan.
Mede vanwege die lange wachttijd besluit de rechtbank dat L. inderdaad voorlopig uit de cel mag. Als hij zijn Nederlandse paspoort en ID-kaart van Dubai inlevert, komt hij woensdag om 12.00 uur vrij. L. heeft dan vrijwel een jaar in voorarrest gezeten.
De Dordtenaar moet zich dan wel met regelmaat bij de politie melden en zijn verblijfplaats doorgeven. De voorlopige vrijlating duurt tot het moment van het vonnis. Dan wordt duidelijk of hij terug de cel in moet of dat hij definitief vrij man is, bijvoorbeeld in het geval van vrijspraak.
'Nijpende situatie'
Net als de voormalige kennis van L. heeft ook de officier van justitie zijn bedenkingen. "Ook binnen Europa zou hij zeer moeilijk te vinden zijn", zegt hij. "Het Openbaar Ministerie is bang dat meneer met de noorderzon vertrekt. Dat er ergens nog een grote zak geld staat. Want die is niet gevonden. We zijn bang dat de benadeelden in maart in een zaal zitten zonder dat meneer er is."
Maar de officier ziet ook dat het voorarrest nu al een jaar duurt. "Dat meneer ingrijpende belangen heeft, is een feit. Ik zie ook dat de situatie nijpender geworden is."
Advocaat Pamela van Dongen pleitte al eerder voor voorlopige vrijlating van haar client. "Het is echt belabberd in de penitentiaire inrichting waar hij verblijft", zegt ze vrijdagochtend. "Het personeelsgebrek is enorm, wekelijks vallen er activiteiten uit. Hij zit veel meer tijd achter de deur dan wenselijk is. Daardoor is deze detentie veel zwaarder dan hij zou moeten zijn."
Ook thuis wordt L. gemist. "De schreeuw om papa wordt steeds groter", zegt advocaat Van Dongen.
Werkwijze
Vanuit zijn kantoor in Dordrecht zou L. voor minstens zeventig mensen een 'trading bot' hebben laten handelen. Een speciaal daarvoor geschreven computerprogramma koopt en verkoopt automatisch crypto- en gewone valuta en zou op de lange termijn stelselmatig geld moeten verdienen. Er zijn voorbeelden dat dat best werkt.
Maar hier loopt het anders. Er blijkt gehandeld te worden op demo-rekeningen met fictief geld. Het echte geld lijkt weg. Volgens het OM heeft L. er een dure Mercedes en BMW van gekocht.
L. liet tijdens eerdere zittingen al weten dat het het geld nog ergens is en dat hij alles terug wil geven. Maar daar geloven zowel justitie als gedupeerden niet meer in. De schade is groot. Een belegger gaat vooralsnog het schip in voor 230.000 euro, een ander voor 115.000 en weer een ander voor 80.000.
Dochters
De verdachte is aangehouden toen hij in de auto zat om zijn dochters naar school te brengen. Die dochters mist hij nu ook vreselijk, zegt hij als laatste woord voordat de rechters moeten besluiten over de voorlopige vrijlating.
"Ik wil helemaal niet vluchten. Ik wil me aan alle voorwaarden houden. Ik wil er gewoon voor mijn meisjes zijn, ik heb hier mijn leven", zegt hij. "Er zijn bekenden van u die zich als gedupeerde hebben gemeld", zegt de rechter over de vrijlating. "Daar kunt u wellicht ook moeilijker aan ontkomen."
Als L. de rechtszaal verlaat, zoekt hij oogcontact met die oude bekenden op de publieke tribune. Hij krijgt een koude blik terug.