Dordrecht, Netherlands

Massa-aangifte tegen Chemours namens 2000 mensen

Namens ruim tweeduizend mensen doet strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq aangifte tegen de leidinggevenden van het Dordtse chemiebedrijf Chemours. Dat meldt Follow the Money. Volgens Ficq hebben voormalige en huidige leidinggevenden zich schuldig gemaakt aan het opzettelijk lozen van gevaarlijke stoffen, zoals Pfas. Daarmee zou het bedrijf de gezondheid van werknemers en mensen in de omgeving in gevaar hebben gebracht.
RTV Rijnmond | 15 augustus 2023 13:30 | Aangepast op 15 augustus 2023 13:21
De advocaat doet bewust aangifte tegen de leidinggevenden, zodat zij persoonlijk veroordeeld kunnen worden en het bedrijf er niet alleen wegkomt met een schadevergoeding of boete. Eind augustus legt Ficq de aangifte neer bij het Openbaar Ministerie. Mocht het OM de zaak in onderzoek nemen en uiteindelijk overgaan op vervolging dan kan dit tot gevangenisstraffen van twaalf tot vijftien jaar leiden.

Chemours hield gezondheidsrisico's achter
Uit een uitzending van onderzoeksprogramma Zembla bleek dat Chemours - voorheen DuPont - al sinds de jaren '90 van de vorige eeuw weet dat de fabriek de extreem giftige stof Pfas in het grondwater lekt. Ook was het bedrijf op de hoogte van de gezondheidsschade die de gelekte stof veroorzaakt.

Zo kwamen alle apen in een onderzoek van het bedrijf al na 20 dagen te overlijden, terwijl het onderzoek maar liefst 90 dagen moest duren. Ook was er een onderzoek naar prostaatkanker bij mannen die erbij in de buurt geweest waren.

Het bedrijf hield de gezondheidsrisico's voor medewerkers en omwonenden volgens Zembla jarenlang achter.

Pfas is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen die vuilafstotend, waterafstotend en brandwerend zijn. Vanwege die eigenschappen worden ze gebruikt voor veel producten: van regenjassen en anti-aanbakpannen tot blusschuim. De stoffen zijn niet of nauwelijks afbreekbaar. Als mensen over een lange periode kleine hoeveelheden Pfas binnenkrijgen, kan dat schadelijk zijn voor het immuunsysteem en kanker veroorzaken.

Vorige maand nam het bedrijf nog afstand van de Zembla-aantijgingen dat het met opzet medewerkers en de omgeving vergiftigde. "Het is een misverstand dat we de informatie niet hebben gedeeld. Dat hebben we wel gedaan, met het bevoegd gezag. Sterker nog: we liepen voor op regelgeving en limieten. Ik wil bestrijden dat we strikt alleen het noodzakelijke hebben gedaan", stelde directeur An Lemaire begin juli in de Tweede Kamer.

De directieleden Lemaire en Frenk Hulsebosch beweerden daarnaast dat de door Zembla aangehaalde dierproeven zijn uitgevoerd met een stof die nooit in Dordrecht zou zijn geproduceerd en dat volgens het RIVM en de GGD mensen in Dordrecht en omgeving niet zieker zouden zijn dan elders.

Meest gelezen

Nagenieten van de Sintintocht met deze uitgebreide sfeerreportage

Fokko van der Straaten | Corrado Francke | Loïsa de Wit | 17 nov 2024 08:30

Lees ook

Zondag op TV Dordrecht: concert Allerzielen en de wereld van AI

Zondag zijn er twee bijzondere programma's op TV Dordrecht te zien. Via Cultura Live gaat over kunst...

Streekbruggen onder de loep: Dordrecht scoort het beste

Hinder van andere weggebruikers, matige kwaliteit van het wegdek, geen goede verlichting en een slec...

Levende boeken 'lenen' om vooroordelen te bespreken

Geen dik boek doorspitten, maar in gesprek gaan met mensen die regelmatig geconfronteerd worden met ...

Noodlijdende tennisclubs moeten nog drie jaar wachten op steun van gemeente

Bijna anderhalve ton per jaar. Dat hebben acht tennisclubs in de gemeente Molenlanden nodig om overe...

Solliciteren naar Dordts burgemeesterschap: ‘Daar ben ik niet geschikt voor'

Dordrecht heeft nu al een week de kans gehad om te solliciteren naar het burgemeesterschap. Maar heb...

Wordt onze Willem omroepvrijwilliger van het jaar? Help mee!

Al meer dan 14 jaar is Willem-Egbert Diepeveen een vaste waarde als cameraman bij RTV Dordrecht. Dri...