Dordrecht, Netherlands

Meer betaalbare sociale huurwoningen in Sliedrecht

Ondertekening Sliedrecht
Meer sociale huurwoningen, verlagen van woonlasten en het bevorderen van duurzaamheid. Dat wil de gemeente Sliedrecht bereiken de komende jaren. “Door duidelijke doelen en concrete acties maken we een verschil in het leven van onze inwoners", aldus wethouder Ton Spek.
Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 18 december 2024 15:00 | Aangepast op 18 december 2024 15:00
De gemeente gaat de komende jaren werken aan het verbeteren van de leefomgeving, het toevoegen van sociale huurwoningen, het bevorderen van duurzame woningbouw en het toegankelijk houden van woningen door betaalbare woonlasten. Die afspraken zijn door Sliedrecht vastgelegd in zogenoemde prestatieafspraken. Deze afspraken heeft wethouder Spek gemaakt met Tablis Wonen en huurdersorganisatie SliM Wonen.

Huurkosten
Het betaalbaar houden van de huurkosten is een grote uitdaging. Waar gemeenten en bouwers geconfronteerd worden door stijgende grond- en bouwprijzen, zijn ze gebonden aan regels rondom huurgrenzen en huurtoeslag. Eén van de belangrijke regels is dat sociale huurwoningen niet boven de sociale huurgrens van 879,66 euro mogen uitkomen.

Ook zet Sliedrecht in op het beheersbaar houden van de totale woonlasten voor inwoners in de sociale huursector. “In 2025 gaan Tablis Wonen, de gemeente Sliedrecht en SliM Wonen onderzoeken hoe huurders beter geadviseerd kunnen worden over het beheersen van hun energiekosten. Er zijn ook wooncoaches beschikbaar, en de gemeente Sliedrecht biedt een energietoeslag aan voor inwoners die hiervoor in aanmerking komen.”

Verder wil de gemeente Sliedrecht ervoor zorgen dat minimaal 30 procent van het woningaanbod sociale huurwoningen blijft. Begin juli 2024 was het woningaanbod in Sliedrecht 11.427 woningen, waarvan bijna 3.500 sociale huurwoningen.

Concrete resultaten
De betrokken partijen willen werken aan een aanpak waarbij elke prestatieafspraak concrete resultaten gaat opleveren. "Op lange termijn streven we naar een CO2-neutrale woningvoorraad in 2050, een evenwichtige woningmarkt, en gemengde gemeenschappen”, aldus de gemeente. Het behouden van het dorpse karakter en de verduurzaming van de woningvoorraad staan volgens de gemeente hierbij centraal.

Op dit moment zijn er diverse woningbouwprojecten in Sliedrecht, waaronder de ontwikkeling van sociale huurwoningen in de wijk Sliedrecht Noord en de binnenstedelijke herstructurering. Eerder dit jaar werd al groen licht gegeven voor de bouw van woningen op de locatie van de voormalige Groen Van Prinstererschool.

Meest gelezen

Brand in keuken op vluchtelingenboot in Hendrik-Ido-Ambacht

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 13 dec 2024 15:28

Lees ook

Dit oude kerkje uit 1886 staat te koop: 'Een project voor de echte klusser'

De Lydiakerk was het kerkje van de bewoners van buurtschap Tweede Tol. Huwelijken, kerstvieringen en...

In hartje Dordrecht staat een kapel uit 1901 te koop: 'Het is verbouwd tot een bijzonder woonhuis'

Wonen in een historische ziekenhuiskapel uit 1901: het kan in Dordrecht. Nadat een eerdere koper zic...

College: huizen kopen voor crisisopvang, maar dan opkoopbescherming ‘omzeilen’

De gemeente wil huizen aankopen voor gezinnen die dakloos zijn of dreigen te worden en die niet op ...

Eerste studentenhuisjes aangekomen op het Leerpark: 'Zaten veel jongeren op te wachten'

De eerste van de ruim driehonderd woonunits zijn dinsdag aangekomen op het Leerpark. De studentenhu...

'Opkoopbescherming nadelig voor verkopers'

In heel Nederland geldt sinds 1 januari een opkoopbescherming. De opkoopbescherming zorgt ervoor dat...

Zijn senioren het probleem van het vastlopen van de Dordtse woningmarkt?

De trap op lopen om in de woonkamer te komen; voor de meeste senioren is het een hele onderneming. H...