‘Hoeveel tijd kost het jou om er even voor iemand te zijn?’ Laat die vraag maar eens op je inwerken. Dat is precies de bedoeling van de campagne ‘Kletsbakkies’: bezoekers van horeca prikkelen om eens na te denken wat ze voor een ander kunnen betekenen. De bakkies staan op elf verschillende plekken in de stad, tijdens de Week tegen Eenzaamheid die duurt tot en met 7 oktober.
De campagne komt vanuit vier Dordtse vrijwilligersorganisaties van het Maatjesloket, onderdeel van ‘INZET078!’. Binnen deze organisaties krijgen (jonge) gezinnen, ouderen, dak- en thuislozen, (ex)verslaafden of mensen met psychiatrische klachten een ‘maatje’. De ‘Kletsbakkies’ zijn er mede voor bedoeld om meer vrijwilligers te vinden.
Alle aandacht voor een moeder
Isabel is vrijwilligster bij een van de organisaties: Homestart, onderdeel van Humanitas. Binnen dit project worden ervaren ouders gekoppeld aan ouders met opgroeiende kinderen die wel een helpende hand kunnen gebruiken. “Het is heel fijn om mijn eigen ervaring mee te kunnen nemen en ik merk dat ik heel gastvrij ontvangen word. Mensen zijn heel blij dat ik, als niet-hulpverlener, alle tijd een aandacht heb voor een moeder, of een kindje. Dat is heel waardevol.”
Ze gunt de gezinnen die ze helpt een mooi leven. “Ik vind dat ik een rijk leven heb. Ik ken veel mensen, mijn kinderen zijn gezond. En ik heb tijd over en dacht: wat fijn als ik andere vaders of moeder een handje kan helpen door leuke dingen met ze te doen of puur door naar ze te luisteren.” Ze vervolgt: “Ik leer er zelf ook veel van.”
Niet lekker in je vel
Homestart draait op ruim dertig vrijwilligers en helpt jaarlijks vijftig Dordtse gezinnen. Hoewel bij eenzaamheid misschien in eerste instantie gedacht wordt aan mensen die er alleen voor staan, meent Homestart-coördinator Gea Platerink dat dit onderwerp júist ook bij gezinnen speelt. “Je kunt als ouder ontzettend veel eenzaamheid ervaren. Soms is er ongemak om naar buiten te gaan, of niet te weten waar je heen moet. Als je niet lekker in je vel zit, is het heel moeilijk om contact met anderen te leggen. Wat is er dan fijner dan dat er iemand naast je staat en met je bekijkt hoe je hier uit komt?”
Isabel knikt instemmend. “Ik ga mee met een moeder om twee kindjes van school te halen. Deze mama vind het moeilijk om contact te maken op zo’n schoolplein. Voor haar is het dan zo fijn dat ik er bij ben en eens oogcontact maak met iemand, of met de kindjes even op het plein speel waardoor er ook al sneller contact komt. Het zijn héél kleine dingen, maar die helpen deze moeder heel erg.”
Meer informatie over ‘maatje’ worden is te vinden via de