“Veel mensen die wonen in hoogbouw, dus boven winkels of in appartementen, hebben geen tuin,” legt de Zwijndrechtse wethouder Jacqueline van Dongen uit. “En hebben dus geen plek voor een container. Maar zouden wel graag hun afval willen scheiden. En dat maken we op deze manier mogelijk.”
In Dordrecht is het afvalbeleid per 1 april veranderd. Zo wordt bijvoorbeeld het restafval nog maar eens in de vier weken opgehaald. Daarmee wilde de gemeente de mensen wat bewuster hun afval laten scheiden. “En als je kijkt naar de cijfers is dat goed gelukt,” bevestigd wethouder Rik van der Linden. “Al een aantal jaar hangt het scheidingspercentage tegen de 50%, dus we moesten iets doen. We hebben een aantal pilots gedaan en het beleid aangepast. Nu zitten we 8% hoger, op 57%.”
Afvalcoach
Verder vertelt Van der Linden dat het restafval veel uit plastic, gft en papier bestond. “Allemaal materiaal waar je iets mee kunt.” En ook in Zwijndrecht heeft het zo zijn voordelen om niet alles bij het restafval te gooien. “Je krijgt als bewoners zelf invloed op je afvaltarief.” zegt Van Dongen. “Als je minder restafval aanbiedt, door goed te scheiden, dan ben je heel lang aan het sparen voor een volle zak.”
Minder te hoeven betalen voor je restafval is fijn, maar niet voor iedereen is afval scheiden even makkelijk. Bijvoorbeeld voor mensen die in een appartement wonen. “Maar het kan wel,” geeft Astrid van Toom aan. Zij is afvalcoach bij HVC. Zij gaat de deuren langs om mensen tips te geven hoe zij hun afval, beter, kunnen scheiden. “Een appartement heeft vaak geen tuin, maar wel etensresten. En dan heb je maar een klein bakje nodig.”
“Mensen denken vaak dat het niet makkelijk is, of er blijkt dat mensen eigenlijk al goed scheiden.” Als Astrid de deuren langs gaat, probeert zij hen duidelijk te maken waarom het belangrijk is om afval te scheiden. “Bijvoorbeeld van het gft-afval kunnen we niet alleen compost maken, maar ook gas. En daar kunnen ze afvalwagens op rijden, of je kunt er op koken.”
Verwarring
Hoewel de gemeente tevreden is over de aanpassing van het afvalbeleid, konden de nieuwe plannen in het voorjaar in eerste instantie op veel kritiek rekenen. Minder vaak afval ophalen zou voor meer zwerfvuil zorgen. En vooral dat er kosten zouden worden gerekend voor het ophalen van grofvuil schoot bij veel Dordtenaren in het verkeerde keelgat.
Lees ook: