Het is opvallend druk in de Rotterdamse rechtszaal. Aan de ene kant van het gangpad zitten vrienden en familie van Dordtenaar L. (39) en aan de andere kant zeker tien van zijn vermeende slachtoffers. Volgens justitie zijn zij grote bedragen kwijt, in één situatie zelfs wel 230.000 euro. “Het is een atypische zaak, met veel aangevers (slachtoffers, red.)”, zegt de officier van justitie. Tijdens een eerdere voorbereidende zitting in december zei L. dat het ingelegde geld er nog was.
De Dordtenaar spiegelde prachtige rendementen voor, tot wel 20% per maand. Hij zou een handelsrobot aan het werk zetten, die speculeerde op veranderingen in de koersen van valuta en cryptomunten. Dat komt op zich vaker voor in de financiële wereld. Mensen legden via hem geld in en daarmee handelde de robot, een computerprogramma dat automatisch koopt en verkoopt. Dat lijkt allemaal al lange tijd goed te gaan. Maar als beleggers die om een uitbetaling vragen hun geld niet krijgen, ruiken ze onraad.
Fictief geld
“Er is veel gepraat, maar weinig gezegd”, zegt de officier van justitie donderdag tijdens de tweede zitting over de urenlange verhoren van L. “Het inloggen op de rekeningen werpt geen ander licht op de zaak. Wat ze vonden, waren demo-accounts vol monopolygeld.” Daarmee doelt de officier op een soort oefenrekeningen met fictief geld. Letterlijk waardeloos dus. De 'demorekeningen' zouden door L. worden voorgesteld als echt geld.
Ook op de bankrekeningen van L. is tijdens het inloggen geen geld gevonden, zegt justitie. Wel vinden de opsporingsdiensten uitgaande overboekingen. “Er is geld overgemaakt naar cryptocasino’s." Er zou dus mogelijk flink zijn gegokt. "Verdachte hangt een flinke gevangenisstraf boven het hoofd. Er zijn banden met Dubai. Hij blijft het liefst onder de radar.” L. beschikt over een paspoort van de Verenigde Arabische Emiraten wordt tijdens de zitting duidelijk.
Advocaat Pamela van Dongen van L. zegt in de Rotterdamse rechtbank niets te kunnen met deze theorie van het Openbaar Ministerie. “Het zijn wel degelijk echte rekeningen. Er was ook echt geld aanwezig. Er zijn twee rekeningen met meer dan een ton.” De robot heeft volgens haar wel degelijk met echt geld gehandeld.
Geld aan dure dingen uitgegeven?
Onder de slachtoffers en justitie leeft de gedachte dat het ingelegde geld nooit naar een handelsrekening is overgemaakt, maar dat er ondermeer een dure BMW en Mercedes van zijn gekocht. De advocaat wijst er ook op dat een agent zijn geld stalde bij L. Hij zou de Dordtenaar zelfs bij zijn collega's aanprijzen en hen aanmoedigen ook te investeren.
In de rechtszaal krijgt L. voor het eerst het woord als de rechter hem een directe vraag stelt. “Een vraag aan u: waar staat dat geld dan?” De verdachte denkt even na. “Dat is een goede vraag. Daar kan ik geen antwoord op geven. Elke bank en broker heeft zijn eigen spelregels.” Zijn advocaat voegt toe: “De aangevers hebben recht op het geld.”
L. zelf wil graag vrij uit het voorarrest waarin hij al maanden zit. Zijn kinderen hebben het zwaar zonder hun vader, zegt advocaat Van Dongen. “Hij was er altijd voor hen en bracht ze naar school. Hij wil vrij, het valt hem erg zwaar. Hij wil zijn paspoort inleveren en gaat nergens heen. Desnoods meldt hij zich iedere dag op het politiebureau.” Omdat L. een onderneming heeft in Dubai, heeft hij dat paspoort, zegt ze. "Maar hij wil daar helemaal niet heen, omdat hij bij zijn kinderen wil zijn. Hij gaat echt nergens heen."
'Niet vluchtgevaarlijk'
“Ik keek de zaal in en zag mensen kijken: daar begint hij weer met zo’n rookgordijn”, zegt de officier van justitie over het eerdere antwoord van L. over de plek waar het geld zou zijn. “De verdachte belooft geld te investeren, maar dat geld heeft hij besteed aan andere doeleinden. Iedereen is voor de gek gehouden. Iedereen heeft dezelfde nepgrafiekjes gezien.” Hij wil dat L. vast blijft zitten. “Het is spijtig dat het niet goed gaat met uw kinderen, maar in de zaal zitten ook mensen met kinderen. En thuis bij die kinderen is er heel veel geld weg.”
Het laatste woord is aan L. zelf. "Ik ben niet vluchtgevaarlijk", zegt hij. "Dat heb ik eerder meegemaakt. Ik ben vluchteling. Ik moest altijd over mijn schouder kijken. Ik ben bang, zeker voor de toekomst. Ik was er altijd voor mijn kinderen. Mijn paspoort wil ik inleveren. Ik wil me elke dag melden."
De rechter moet nadenken over het verzoek en blijft een kwartier weg. Ze heeft vervolgens slecht nieuws voor de Dordtenaar en verlengt zijn voorlopige hechtenis. “Er is nog steeds geld weg. Dat maakt dat er gevaar is dat u op de vlucht slaat. Het spijt me dat ik geen beter nieuws voor u heb.” Dan is de zitting voorbij en verlaat L. de zaal. Bij het voorbijgaan geeft hij een knipoog aan zijn familieleden.
Binnen drie maanden gaat de rechtszaak verder.