Dordrecht, Netherlands

Honderden bezoekers bij open dag FC Dordrecht: 'De club leeft weer!'

Op de foto met spelers Rijnmond
Er waren tijden dat je iedere bezoeker van de open dag van FC Dordrecht persoonlijk de hand kon schudden. Zaterdag was het compleet anders. Ruim 4000 bezoekers kwamen naar de Krommedijk, voor de wedstrijd tegen Feyenoord en een ontmoeting met de spelers van Dordt.
Rijnmond | 9 juli 2024 17:24 | Aangepast op 9 juli 2024 17:24
Tegen Feyenoord is zaterdagmiddag elk plekje bezet en heeft iedereen vrede met de 4-0 overwinning voor de Rotterdamse gasten. Voor het laatste doelpunt van Ilias Sebaoui, vorig jaar FC Dordrecht en dit seizoen startend in de selectie van Feyenoord, klappen beide supportersgroepen.

FC Dordrecht en Feyenoord oefenden de laatste jaren vaker tegen elkaar. Regelmatig zag je meer rood-witte dan groene shirts, maar dit jaar is de verhouding in evenwicht. Een teken dat Dordrecht leeft. Ooit waren er seizoenen waarin FC Dordrecht de voorbereiding startte met nauwelijks contractspelers , nu is de selectie nagenoeg compleet. En goed genoeg om weer in het linkerrijtje te eindigen. Althans, dat meent directeur Hans de Zeeuw.

Toen hij in 2015 begon was er amper geld om de boterhammen tijdens de lunch te beleggen. Afgelopen zomer verkocht de club zijn aanvoerder Mathis Suray voor een recordbedrag van een half miljoen euro aan Go Ahead Eagles. "En ook nog eens met een prachtig doorverkooppercentage", vult De Zeeuw aan.

Handtekeningenjacht
Na afloop lopen de jongste supporters van zowel Feyenoord als FC Dordrecht met telefoons en pennen voor handtekeningen door elkaar heen. De ene groep verzamelt zich rond de spelersbus van de bezoekers, de andere voor de brasserie. Daar staat de selectie van Dordt lachend voor iedereen klaar.

Het meest bekende gezicht is dat van Jari Schuurman, de enige speler die al vijf jaar aan de Krommedijk speelt. De middenvelder staat wel open voor een avontuur elders, maar is geblesseerd. Er komt een volwassen man met een Dordrecht-sjaal en rode markeerstift op hem afgelopen. "Jari, op mijn sjaal staan alleen maar handtekeningen van spelers die weg zijn. Zou jij misschien?"

Schuurman laat de supporter zijn vraag niet afmaken. "Dan teken ik hem zeker!", zegt-ie met een grote lach. "Ik heb deze zomer gesproken met clubs uit meerdere landen", vertelt hij. Om snel eraan toe te voegen: "Dat klinkt heel wat, maar het betekent niet dat het ook allemaal goede clubs waren, haha."

Leven in de club
Schuurman, opgegroeid in Gorinchem en jarenlang een van de grootste talenten uit de Feyenoord-opleiding, ziet dat FC Dordrecht in beweging is. "Kijk naar het stadion. Het zal helemaal vol vandaag. Laat dat een van de doelstellingen voor het nieuwe seizoen zijn. Dat we wekelijks in een uitverkocht huis spelen."

Tussen alle kinderen loopt een lange charmante dame, groen-witte sjaal om haar nek. Ze maakt veel foto's, zonder dat ze zelf toenadering zoekt tot de spelers. "Ik kan hier enorm van genieten. Het is allemaal zó ontspannen. Die spelers zijn hartstikke sociaal en de kinderen vinden het prachtig." Als ze de vraag krijgt of ze al lang supporter van FC Dordrecht is, verschijnt een lach. "Sinds dit seizoen. Ik ben de moeder van Dean Zandbergen, de nieuwe spits."

Van accountant naar full prof
Zandbergen kwam deze zomer over van Jong Sparta. In Rotterdam-West had hij geen contract. Zandbergen werkte er nog naast, als accountant. Nu krijgt hij de kans als full prof in het betaald voetbal. "Deze Open Dag is het ideale moment om de banden met de supporters aan te halen. En voor ons is het ook hartstikke leuk om te doen."

Niet alleen kinderen zijn op handtekeningenjacht. Tussen de honderd kinderen bevindt zich een vrouw wiens armen volledig onder de krabbels van de spelers zitten. "Dordrecht leeft weer. De club zit in m'n bloed. Deze jongens zijn voor mij allemaal FC Dordtenaren. Wat ik met die handtekeningen doe? Die laat ik deze week allemaal tatoeëren. Ja, echt wel."

Dit artikel verscheen ook op de website van mediapartner Rijnmond

Lees meer over:

FC Dordrecht|

Meest gelezen

Wantijbrug tijdelijk afgesloten voor verkeer

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 3 sep 2024 14:59

Lees ook

FC Dordrecht boekt belangrijke thuisoverwinning tegen ploeterend Cambuur

FC Dordrecht heeft vrijdagavond een belangrijke 2-0 overwinning behaald op SC Cambuur. Hiermee herpa...

FC Dordrecht loopt koppositie mis door eerste nederlaag van het seizoen

FC Dordrecht heeft maandagavond verzuimd om in punten gelijk te komen met koploper TOP Oss. Op het A...

Reserves FC Dordt spelen gelijk in oefenduel tegen tweededivisionist

FC Dordrecht heeft woensdagavond gelijkgespeeld in een oefenwedstrijd tegen VV Noordwijk. De wedstri...

Fans over betaald parkeren bij FC Dordt: 'Als ze er maar een goede speler van kopen'

Tien euro betalen om je auto op de parkeerplaats naast het FC Dordrecht-stadion te zetten. Onder sup...

FC Dordrecht laat tegen ADO twee gezichten zien: 'Deze 1-1 is verdiend'

De ene helft is de andere niet, zo bewees FC Dordrecht zaterdag tegen ADO Den Haag. Het 1-1 gelijksp...

FC Dordrecht verwijst fans voor gratis parkeren naar de buurt eromheen

Geen zin om 10 euro te betalen om te parkeren op de parkeerplaats van FC Dordrecht? Dan is er volgen...