Dordrecht, Netherlands

FC Dordrecht loopt koppositie mis door eerste nederlaag van het seizoen

De Schapekoppen gingen onderuit op bezoek bij Jong AZ Ron Dekker
FC Dordrecht heeft maandagavond verzuimd om in punten gelijk te komen met koploper TOP Oss. Op het AFAS Traingscomplex in Wijdewormer trok Jong AZ in een rommelig, weinig verheffend duel met 3-1 aan het langste eind. Devin Haen maakte de openingstreffer van Zico Buurmeester eerst nog rap ongedaan, maar zag daarna Kees Smit en Jayden Addai hun ploeg de zege schenken.
Redactie Streek 56 | 27 augustus 2024 11:54 | Aangepast op 27 augustus 2024 11:54
Voor FC Dordrecht betekende de nederlaag tegen de Alkmaarse talenten niet alleen het mislopen van de koppositie, maar ook het einde van een ongeslagen reeks van vijftien competitiewedstrijden.

De openingsfase in Wijdewormer, waar vorig seizoen met liefst 5-1 werd verloren, was tekenend voor de gehele wedstrijd: rommelig en zonder veel hoogtepunten. Het duurde dan ook tot de zestiende minuut voordat de ploeg van trainer Melvin Boel de eerste serieuze mogelijkheid kreeg. Na een fout van Jong AZ-verdediger Dave Kwakman kwam Feyenoord-huurling Haen in een veelbelovende positie, maar zijn schot werd knap gekeerd door Daniël Deen

Hoop op beter spel
De ruim zeventig meegereisde Dordtenaren hoopten dat deze kans een voorbode was voor beter spel. Maar dat bleek niet het geval, want het het waren de Alkmaarders die het initiatief namen. Aanvaller Addai was de gevaarlijkste man op het veld en bezorgde de Dordtse defensie handenvol werk. Zo stichtte Addai gevaar na een knappe solo-actie, maar dat schot werd gestopt door de alerte Liam Bossin. Even later was het wederom de Iers-Belgische goalie die een sta-in-de-weg was voor de negentienjarige.

Ondanks de slordige eerste helft kreeg FC Dordrecht vlak voor rust een uitgelezen kans om op voorsprong te komen. Na een overtreding in het strafschopgebied wees arbiter Robin Vereijcken resoluut naar de stip. Haen ging achter de bal staan, maar zijn slap ingeschoten penalty werd eenvoudig gepakt door Deen. Zodoende zochten beide ploegen de kleedkamers op met een 0-0 ruststand.

Thuisploeg zet de toon
Na de thee zette Jong AZ al snel de toon. Tien minuten na rust vond Addai opnieuw ruimte in de Dordtse defensie en bediende met een strakke voorzet Buurmeester, die simpel kon binnentikken voor 1-0. Het verschil in kwaliteit tussen de teams, waar Jong AZ werd versterkt met spelers uit de Eredivisieploeg, begon zichtbaar te worden.

FC Dordrecht rechtte echter razendsnel de rug, want enkele minuten later schatte Rayan Atikallah een Dordtse lange bal niet goed in, waardoor Haen de kans kreeg om de gemiste penalty goed te maken. Na een goede loopactie dribbelde de Feyenoord-huurling de zestienmeter in en schoot hij de bal binnen: 1-1. De gelijkmaker werd uitbundig gevierd door de Dordtse spelers en het uitpubliek en leek het startsein voor een sterkere fase van de bezoekers.

Kort na de gelijkmaker kreeg Dordrecht zelfs de kans om op voorsprong te komen. En opnieuw was het Haen die de kans kreeg. Hij kon na een mooie aanval uithalen, maar vond opnieuw doelman Deen op zijn weg. De rebound was vervolgens ook niet aan aan de Feyenoord-huurling besteed.

Geklungel in Dordtse defensie
Boel probeerde met enkele aanvallende wissels alsnog de overwinning te bewerkstellingen. Korede Osundina, die een ongelukkige wedstrijd speelde, werd vervangen door Joshua Pynadath. En ook Mauresmo Hinoke moest plaatsmaken. Voor hem kwam Ben Scholte binnen de lijnen. De wissels hadden echter niet het gewenste effect. Sterker nog: het was Jong AZ dat opnieuw op voorsprong kwam via Smit. Na geklungel in de Dordtse verdediging, waarbij M'Bemba bijna in eigen doel schoot, kon de middenvelder de bal simpel binnentikken.

In de slotfase maakte Addai het Alkmaarse feestje compleet door vijf minuten voor tijd de 3-1 binnen te schieten. Daarmee moest FC Dordrecht, dat daarna nauwelijks nog gevaarlijk werd, zich neerleggen bij de eerste nederlaag van het seizoen. Een nieuwe kans op drie punten dient zich daarentegen snel aan, want komende vrijdag wacht het duel met SC Cambuur aan de Krommedijk.

Opstelling FC Dordrecht: Bossin; Codutti, M'Bemba, Valk, Seydoux; Shein, Van Vianen, Hinoke, Van der Sluijs, Osundina; Haen

Bart Bezemer

Lees meer over:

FC Dordrecht|Jong AZ|

Lees ook

Slordig duel tussen FC Dordrecht en FC Eindhoven kent geen winnaar

FC Dordrecht heeft een punt overgehouden aan de ontmoeting bij FC Eindhoven. De ploeg liet aanvallen...

De Plucheplakkers vieren een feestje: de 50ste podcast-aflevering!

De Plucheplakkers komen voor de vijftigste keer bij elkaar om te praten over FC Dordrecht! Reden voo...

FC Dordrecht boekt belangrijke thuisoverwinning tegen ploeterend Cambuur

FC Dordrecht heeft vrijdagavond een belangrijke 2-0 overwinning behaald op SC Cambuur. Hiermee herpa...

Reserves FC Dordt spelen gelijk in oefenduel tegen tweededivisionist

FC Dordrecht heeft woensdagavond gelijkgespeeld in een oefenwedstrijd tegen VV Noordwijk. De wedstri...

Fans over betaald parkeren bij FC Dordt: 'Als ze er maar een goede speler van kopen'

Tien euro betalen om je auto op de parkeerplaats naast het FC Dordrecht-stadion te zetten. Onder sup...

FC Dordrecht laat tegen ADO twee gezichten zien: 'Deze 1-1 is verdiend'

De ene helft is de andere niet, zo bewees FC Dordrecht zaterdag tegen ADO Den Haag. Het 1-1 gelijksp...