De PvdA vindt dat er in de komende jaren een belangrijke taak is weggelegd voor de Provinciale Staten: de regie weer in handen nemen als gemeentes niet genoeg betaalbaar bouwen. "Op een gegeven moment moet je zelf het bestemmingsplan aanpassen en de regie voeren, maar laten we eerst het gesprek voeren met gemeentes", verduidelijkt Negash, die als voorbeeld het gebrek aan sociale huurwoningen in Hendrik-Ido-Ambacht noemt. "Daarom zegt Zwijndrecht dat zij zich daar ook niet aan houden. Daar zijn mensen die betaalbaar willen wonen de dupe van."
Bouwen in het groen?
Is bouwen in het groen een taboe? Voor de een wel, voor de ander niet. De ChristenUnie, zo zegt lijsttrekker Steven Datema, wil allereerst in de bebouwde kom bouwen. "Maar als je kijkt naar klimaatverandering, is het belangrijk om veel groen te hebben." Als de natuur in de stad dreigt te verdwijnen voor woningbouw, wil de ChristenUnie aan de rand van dorpen of steden bouwen.
De PvdA wil voor zeker zeventig procent in de bebouwde kom bouwen. "Als het echt niet kan, moeten we aan de buitenkant van stadskernen kunnen bouwen. Maar laten we eerst inzetten op wat wél mogelijk is in de stad."
CDA: eerst genoeg draagvlakOok D66 en Volt willen alleen het groen in "als het echt niet anders kan". Het CDA vindt dat hier eerst genoeg draagvlak voor moet zijn én benadrukt dat het karakter van dorpen behouden moet blijven."
"We willen ook vooral dat het juiste type woning op de juiste plek gebouwd wordt", zegt Simon Bleijenberg (Volt). Als voorbeeld noemt hij het bouwen van studentenwoningen in de buurt van (hoge)scholen.
Bedrijventerreinen
De BoerBurgerBeweging (BBB) ziet, net als de PvdA, voornamelijk kansen op bedrijventerreinen. "Die staan soms voor de helft leeg.", ziet Kaijser, die bedrijven wil clusteren en het vrijgekomen deel wil gebruiken voor woningbouw. "Dus het kan echt nog wel binnenstedelijk." Daar is ook BVNL het mee eens, vindt Van der Velden. "Persoonlijk denk ik dat we de hoogte in moeten."