Dordrecht, Netherlands

Nog één keer: Joop Hartman (87) fluit afscheidswedstrijd

Eerder maakte hij al bekend te gaan stoppen, maar twee Dordtse clubs besloten dat Joop Hartman een afscheidswedstrijd verdient. Die wedstrijd, geleid door de 87-jarige scheidsrechter zelf, werd dinsdagvond gespeeld.
Fokko van der Straaten | Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 9 oktober 2024 16:30 | Aangepast op 9 oktober 2024 15:17
Het schrille geluid van een scheidsrechtersfluitje schelt drie maal over het hoofdveld van Dordtse voetbalclub GSC-ODS. Waar de spelers normaal gesproken de kleedkamers opzoeken, wordt er nu een applaus aan de scheidsrechter voorbereid. En dat is niet voor niets.

Joop Hartman heeft zijn laatste wedstrijd gefloten. Eerder liet hij al weten vanwege zijn fysieke gesteldheid te stoppen met fluiten, maar Dordtse voetbalclubs GSC-ODS en RCD vonden dat de 87-jarige scheidsrechter een waardig afscheid verdiende. Dus werd er een afscheidswedstrijd georganiseerd.

GSC-ODS en RCD
De jeugdcommissies van de lokale clubs organiseerden de afscheidswedstrijd. Na afloop laat een nuchtere Hartman weten dat deze wedstrijd voor hem geen uitdaging was: "Het ging eigenlijk als vanouds, wel best."

Aan de kant staan een aantal leden van beide voetbalclubs te kijken. Onder hen is Hartman een welbekende en graag geziene arbiter, al floot hij de laatste jaren alleen nog maar jeugdwedstrijden. Eén van de omstanders die Joop al jaren kent is complimenteus:"Ik neem mijn petje af voor wat die man doet, echt geweldig."

Meereizen
Dochter Jolanda was ook bij de afscheidswedstrijd aanwezig. Van jongs af aan reisde zij met haar twee zussen in de weekenden achter hun vader aan. "Eigenlijk zijn we alle drie gewend om altijd mee te gaan op de velden. Zeker in de jaren dat hij op hoog niveau floot gingen we mee. Goes, Yerseke, Kozakken Boys, we hebben overal wel vaantjes van." Ze vervolgt: "Hij fluit al achtenvijftig jaar, dat is de leeftijd die ik nu heb."

In die 58 jaar floot Hartman 3218 wedstrijden, van het laagste amateurniveau in Limburg tot de hoogste divisies van het Nederlandse amateurvoetbal. Al die tijd hield hij een archief bij met daarin de uitslagen en gebeurtenissen tijdens de wedstrijd. Zijn archief bestaat ondertussen uit acht grote mappen met scheidsrechtersboekjes, krantenknipsels en alles wat met zijn eigen wedstrijden te maken had.
Applaus
Als de afscheidswedstrijd voorbij is stellen de twee jeugdteams zich in een lange rij op om de scheidsrechter een welverdiend applaus te geven. Ook een grote bos bloemen vindt zijn weg naar de handen van Joop. De scheidsrechter weigert daarna als eerste van het veld te gaan, alle spelers moeten bij hem langs om een ferme handdruk te krijgen.

"Succes verder in de sport jongen! Doe je best met voetballen!" klinken de laatste aanmoedigingen van de scheidsrechter aan de jonge spelers. De laatste die langskomt krijgt advies dat de ware aard van Joop verraadt: "Lang voetballen en dan gaan fluiten!"

Bekijk hieronder de reportage die wij maakten over de afscheidswedstrijd van Joop Hartman.

Lees meer over:

afscheid|voetbal|Scheidsrechter|

Meest gelezen

Hoog water Dordtse Biesbosch: tot aan knieën in de blubber

Redactie Streek 56 | 14 okt 2024 08:30

Lees ook

Leidt v.v. Wieldrecht de nieuwe Danny Makkelie op?

Werken aan het scheidsrechterstekort, agressie langs het veld tegengaan en de jeugd leren leidinggev...

Afscheidswedstrijd voor Joop Hartman (87): ‘Bijzonder allemaal!’

Hij dacht zijn laatste wedstrijd al gefloten te hebben, maar de 87-jarige Joop Hartman neemt dinsdag...

Joop (87) hangt scheidsrechtersfluitje aan de wilgen: 'Mijn lichaam wil niet meer'

Joop Hartman heeft 6 juni zijn laatste wedstrijd gefloten. Eigenlijk wilde hij pas stoppen in oktobe...

Reanimatie Drechtsteden stopt eind dit jaar: 'Ik heb met veel plezier voor de stichting gewerkt'

Na 19 jaar lang Dordrecht ‘hartveilig’ te maken, stopt Stichting Reanimatie Drechtsteden met haar cu...

Na zeven jaar afscheid van oud-burgemeester Kolff

Oud-burgemeester Kolff nam, na zeven jaar lang, op donderdag 29 augustus afscheid tijdens een beslot...

Afscheid Ridderkerkse raadsleden Erna de Wolff en Ronald Lapaer

Erna de Wolff van de Christen Unie had voor het zomerreces aangekondigd afscheid te nemen als raadsl...