Alle partijen zijn het erover eens dat goede schoolgebouwen belangrijk zijn, maar over de gevolgen van het voorstel van het college verschillen de meningen sterk. De coalitiepartijen staan wel achter het voorstel.
GroenLinks, PvdA, D66 en OP vinden de dekking niet realistisch en denken dat er andere uitgaven straks niet mogelijk zijn, de lasten voor de inwoners omhoog gaan en dat er te veel bezuinigd moet worden. Chris Grimmius (GroenLinks) gaf aan dat dit besluit tot 2093 effecten heeft en dat hij angst heeft voor de gevolgen van dit besluit.
Trijntje van Es (D66) vond dat in het voorstel wordt ‘rondgerekend’ en stelt voor om het besluit te splitsen: nu eerst besluiten om de eerste twee fases uit te voeren (investering ongeveer 10 miljoen) en daarna pas te besluiten tot de volgende fases.
De coalitiepartijen kijken hier anders naar. Zij vinden de dekking in orde en goed onderbouwd door het college. Andere investeringen kunnen volgens de fracties van CDA, VVD, PAB, SGP en CU nog steeds gedaan worden. Martin Verweij (PAB) gaf aan dat met nieuwbouw hoge onderhoudskosten worden voorkomen. Ardjan Boersma (SGP) gaf aan dat dit besluit ‘de sleutel is naar prachtige nieuwe scholen, maar ook naar andere ruimtelijke plannen.’
Het college begrijpt de zorgen over risico’s. Wethouder Onderwijs Arjan Kosten(SGP) vond dat je niet alle risico’s kunt tackelen en dat nu niet kiezen de zaken verder op slot zou zetten. Wethouder Jan Dirk van der Borg (CDA) gaf aan dat Papendrecht tijdig is begonnen met sparen en dat we deze plannen zullen kunnen betalen.
Op 6 maart neemt de gemeenteraad een besluit over het voorstel.
Deze publicatie verscheen eerder op de website van onze mediapartner RTV Papendrecht.