Dordrecht, Netherlands

Plaquette moet herinnering aan verzetsstrijdster Lenie Dicke levend houden

Lenie Dicke © familie Dicke
Ooit stond aan de Prinsenstraat het huis van de familie Dicke. Maar in januari 1945 werd de woning compleet in de as gelegd door een brand die door de Duitse bezettter was aangestoken. De initiatiefgroep Dochters & Zonen van Dordrecht en Stichting Museum 1940-1945 Dordrecht willen nu dat er een herinneringsplaquette wordt geplaatst op de plek waar het huis stond. Met dat voorstel hebben de partijen een brief gestuurd naar het college en de gemeenteraad.
Marjolein Vos | 27 maart 2023 11:53 | Aangepast op 27 maart 2023 11:53
Lenie Dicke speelde een belangrijke rol in het (Dordtse) verzet tegen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Ze fungeerde als contactpersoon tussen de Ondergrondse en de onderduikers. Als spil van het verzet wist zij alles over zowel de onderduikers als over de activiteiten van de verzetsmensen.
Dicke wist tot januari 1945 uit handen van de Duitsers te blijven. Maar toen ging het mis; ze werd gearresteerd en zwaar ondervraagd en vermoedelijk gemarteld. De verzetsgroep besefte dat er levens in gevaar kwamen als Lenie zou doorslaan. Daarom werd een spectaculaire bevrijdingsactie op poten gezet waarbij Lenie tijdens een ijskoude januarinacht uit de gevangenis werd bevrijd. Een Duitse militair kwam daarbij om het leven. Als vergelding besloot de Duitse bezetter haar ouderlijk huis in brand te steken.

Op Internationale Vrouwendag (8 maart) werd er in Dordrecht uitgebreid stilgestaan bij Lenie Dicke; er werd een straat naar haar vernoemd.
Herinnering levend houden
De plaquette zou zich er ook voor lenen om te informeren over de nauwe band tussen de Prinsenstraat en het Dordtse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er woonden namelijk twee belangrijke verzetsfamilies in deze straat: de hiervoor genoemde familie Dicke en de familie Alblas. Van de familie Alblas is zoon Aart Alblas het bekendst: hij was een Engelandvaarder die in 1944 in concentratiekamp Mauthausen is gefusilleerd. De families Dicke en Alblas waren bevriend en trokken veelal samen op in de Ondergrondse. Zo was het een zoon van de familie Alblas die Lenie Dicke in veiligheid bracht na haar bevrijding uit de gevangenis.

“De plek in de Prinsenstraat waar de brand heeft gewoed, is na de oorlog nooit meer bebouwd. Er zijn alleen wat parkeerplaatsen aangelegd. Tot op de dag van vandaag is het een zielloze ruimte, zonder enige verwijzing naar de historische gebeurtenissen die hier hebben plaatsgevonden”, laat de initiatiefgroep weten. “Een plaquette met het verhaal van de Prinsenstraat als verzetsstraat zou daar verandering in kunnen brengen.”
Brand in het huis van de familie Dicke aan de Prinsenstraat in Dordrecht © Regionaal Archief Dordrecht

Lees ook

Ter herinnering aan verzetsheld: Anne Koopmanpad onthuld

Een pad op begraafplaats Essenhof is vernoemd naar de in de Tweede Wereldoorlog omgebrachte verzetss...

Bijna 80 jaar geleden stortte een jachtvliegtuig neer in Dordrecht: Defensie start nu berging

Op 3 november 1944 stortte een Britse Spitfire neer op landgoed Amstelwijck in Dordrecht. Nu bijna 8...

Nabestaanden herdenken bemanning WOII-bommenwerper ‘Popeye’

Zondag was het precies 80 jaar geleden dat de Britse Lancaster bommenwerper ‘Popeye’ neerstortte in ...

Uitgegraven stukken geschiedenis komen tot leven op Bunkerdag

In Dordrecht zijn er genoeg te vinden: verdedigingsbunkers, in de Tweede Wereldoorlog gebouwd door d...

Gesneuvelde soldaten herdacht op Essenhof en in Dubbeldam

Afgelopen zaterdag vonden twee herdenkingen plaats voor gesneuvelde soldaten uit de meidagen van 194...

Drie struikelstenen uit stoep gewrikt: ‘Dit is nog nooit gebeurd’

Een gapend gat van dertig bij tien centimeter, op de stoep waar ooit een huis met adres Boomstraat 2...