Het incident waar deze zaak om draait, speelt zich af op sinterklaasavond in Dordrecht in 2020. Een beschonken vriend van vader Surendi valt over een laag hekje, na een een duw van een agent. De agenten zijn daar vanwege een melding van een blaffende hond. De vriend bemoeit zich met hun werk.
Geweldsuitbarsting
Er ontstaat voor de flat een ruzie tussen hem en de politie. Surendi loopt naar buiten om de situatie te sussen, maar die escaleert. Hij, zijn vrouw Angela en zijn zoon kregen klappen van de agenten. Een dag na het incident sprak de politie zelf van 'een niet goed te praten geweldsuitbarsting' die 'alle perken te buiten ging' over het gedrag van de Dordtenaren. Pas later is op camerabeelden te zien dat de vork heel anders in de steel zat.
De situatie bleek namelijk anders te zijn verlopen dan de agenten in hun proces-verbaal hebben vastgelegd. Er was buitenproportioneel geweld toegepast en racistische taal gebruikt door de agenten, oordeelde de rechtbank. De vader van het gezin werd 'kutn***r' genoemd, 'een weerzinwekkende discriminatoire uitlating', noemde de rechter dat. Die gebeurtenis heeft nog steeds impact op het gezin van Surendi en Angela. "Mijn zoon zei laatst: als er nou iets gebeurt, kan ik dan nog wel de politie bellen? Ik wist even niet wat ik daar op moest zeggen", zegt Angela tegen EenVandaag.
Omdat de politie de gang van zaken probeerde te verhullen in het proces-verbaal, vond de rechtbank uiteindelijk dat de Dordste vader en zoon niet meer vervolgd mochten worden. Het OM ging daartegen in hoger beroep. Het is nog niet duidelijk wanneer die zaak dient. De agent die het n-woord gebruikte is veroordeeld tot een geldboete van 250 euro. De agent in kwestie is daartegen in hoger beroep gegaan, die zaak loopt nog.
Politiechef Westerbeke zegt nu over het incident: "Deze casus is voor alle betrokkenen op verschillende vlakken pijnlijk. Toen we op 30 december 2020 kennis namen van het gebruik van het scheldwoord hebben we direct nadrukkelijk afstand genomen van deze uitspraak."
Plan van aanpak
"Aan degene die het onacceptabele scheldwoord naar zijn hoofd kreeg en een ieder die hierdoor werd gekwetst bied ik zelf en namens mijn eenheid excuus aan." Zowel korpschef Henk van Essen als politiechef Martin Sitalsing noemden racisme en discriminatie bij de politie een 'structureel probleem'. De politie beloofde beterschap en verstuurde vorige week een eerste plan van aanpak uitsluiting, racisme en discriminatie naar de Tweede Kamer, dat 'Nooit meer wegkijken' heet.
Het is namelijk niet voor het eerst dat Westerbeke excuses aanbiedt na racisme bij de Rotterdamse politie. Anderhalf jaar geleden deed hij dit ook vanwege uitspraken van agenten van zijn eenheid in de zogenaamde 'Jan Smit-appgroep'. Daarin werd over burgers gesproken als 'kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen'.
Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.