Dordrecht, Netherlands

Predicaat Koninklijk voor Zwijndrechts bedrijf Van Leeuwen Buizen

De Van Leeuwen Buizen Groep heeft haar honderdjarig bestaan gevierd met een bijzondere uitreiking: Koning Willem-Alexander heeft het bedrijf het recht tot het voeren van het predicaat Koninklijk verleend.
Redactie Streek 56 | Tristan Kans | 30 september 2024 16:00 | Aangepast op 30 september 2024 16:00
Het predicaat werd donderdag 26 september officieel overhandigd door Commissaris van de Koning Wouter Kolff tijdens het jubileumfeest van het bedrijf in Zwijndrecht. Bij het feest waren 300 gasten uit binnen- en buitenland aanwezig, waaronder oud-premier Jan Peter Balkenende.

Een vooraanstaande plaats
Het predicaat Koninklijk wordt toegekend aan ondernemingen die, door hun aard, omvang en betrouwbaarheid, een vooraanstaande plaats innemen in het Koninkrijk der Nederlanden. Van Leeuwen, opgericht in 1924, heeft in haar honderdjarige bestaan een uitstekende reputatie opgebouwd.

Van Leeuwen Buizen Groep kent een rijke geschiedenis, met 70 vestigingen in 32 landen. Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan en deze rijke geschiedenis is ook nog de Van Leeuwen Education Foundation opgericht, die zich richt op kansengelijkheid en toegang tot kwalitatief onderwijs.
Piet van Leeuwen startte in 1924 in Zwijndrecht een handel in stalen buizen en ijzer. Honderd jaar later is Van Leeuwen uitgegroeid tot een wereldwijd opererende handelsonderneming. In de jaren zeventig en tachtig volgde wereldwijde expansie met vestigingen in Noord-Amerika, Azië en Australië. Autonome groei en strategische overnames zorgden in de huidige eeuw voor nieuwe vestigingen en uitbreidingen in het Midden-Oosten, China en Centraal-Europa.
Trotse kleinzoon
Peter Rietberg, voorzitter van de Raad van Bestuur van het bedrijf, laat weten: “We zijn trots op deze erkenning van wat Piet van Leeuwen ooit startte als eenmansbedrijf en wat is uitgegroeid tot een internationale, toonaangevende onderneming. Als bestuursvoorzitter, maar vooral ook als kleinzoon van de oprichter, vind ik het een grote eer dat ons bedrijf het predicaat Koninklijk mag voeren.

Joop Sassen, lid van de Raad van Bestuur en CEO, voegt daaraan toe: “Van Leeuwen is groot geworden dankzij innovatief ondernemerschap en de kennis en expertise die we in honderd jaar hebben opgebouwd. Het verleende predicaat Koninklijk onderstreept de kracht en stabiliteit van Van Leeuwen.”

Investeringen en World Tube Center
De afgelopen jaren heeft Van Leeuwen tientallen miljoenen euro’s geïnvesteerd in modernisering en uitbreiding. Dit jaar werd in Zwijndrecht het grootste buizensorteersysteem ter wereld in gebruik genomen, en ook het World Tube Center werd geopend als ‘experience center’.

Meest gelezen

Hoe deze flat ontsnapte aan een ramp: 'Je kon ruiken wat er aan de hand was'

Corrado Francke | Redactie Streek 56 | 18 okt 2024 13:00

Plannen voor Station Leerpark beginnen vorm te krijgen

Pascal Lenstra | 17 okt 2024 08:00

Lees ook

Mevrouw De Groot blies 100 kaarsjes uit: 'Nog steeds een scherp geheugen'

Veel felicitaties, cadeautjes, gebak met koffie, herinneringen ophalen en jawel, zelfs de burgemeest...

Hoera, een honderdjarige in onze streek erbij!

Onze streek telt vanaf vrijdag 71 inwoners die 100 jaar of ouder zijn. Mevrouw De Groot-van Hof uit ...

Terugblik op 2022: Dordtse Manci werd honderd door elke dag twee glazen wodka te drinken

Ook in de eerste week van 2023 kijken we iedere dag nog een keer terug op belangrijke nieuwsgebeurte...

Manci uit Dordrecht werd honderd door elke dag twee glazen wodka te drinken

Ze was de mooiste vrouw van de Hongaarse stad Győr, weigerde om te spioneren voor de geheime dienst,...