Dordrecht, Netherlands

Rekenkamercommissie: gemeente doet te weinig voor duurzaam wonen

De gemeente Dordrecht moet zich meer inzetten voor energiezuinige woningen. In het woonbeleid zijn hiervoor nauwelijks concrete plannen of voorstellen te vinden. Deat blijkt uit het onderzoek ‘Een goed huis voor iedereen?’ van de Rekenkamercommissie Dordrecht.
Marjolein Vos | 22 november 2022 11:09 | Aangepast op 22 november 2022 11:09
De Rekenkamercommissie doet uitgebreid onderzoek naar het woonbeleid van de gemeente. Er is nu specifiek gekeken de kwaliteit en duurzaamheid van huizen. De Rijksoverheid streeft in 2030 naar energieneutrale woningvoorraden. Huizen kunnen energiezuiniger worden door bijvoorbeeld betere isolatie en door het afsluiten van aardgas. Gemeenten moeten woningeigenaren daarbij meehelpen.

Dordrecht heeft samen met de zeven gemeente in de Drechtsteden een plan opgesteld voor verduurzaming in de komende jaren. Maar dat gaat volgens de Rekenkamercommissie niet ver genoeg. De hulp aan woningeigenaren bij het verduurzamen van hun woningen gebeurt ‘zeer beperkt’ op lokaal niveau. Dat moet anders, vindt de commissie; er zijn weliswaar doelen gesteld, maar die komen niet concreet en met duidelijke afspraken terug in het Dordtse woonbeleid.

De Rekenkamercommissie stelt dat er meetbare afspraken moeten worden gemaakt met woningcorporaties, die zelf ook vinden dat de gemeente sterker moet optreden om de particuliere woningvoorraad te verduurzamen. Verder kunnen huiseigenaren beter geholpen worden bij het aanvragen van subsidies, die bijdragen aan verduurzaming. De gemeente heeft in de afgelopen jaren twee subsidieregelingen uitgezet die woningeigenaren voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen, laat de commissie weten. Uit een door hen uitgevoerde kleine steekproef onder de bewoners blijkt dat zes op de tien bewoners geen duidelijk beeld heeft van de financieringsmogelijkheden die de gemeente biedt voor het doorvoeren van energiebesparende maatregelen.

Rol Rijksoverheid
Het College van B en W wijst als reactie onder meer op de rol van de Rijksoverheid, die landelijk prestatieafspraken heeft gemaakt met de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeente), de Woonbond en Aedes (landelijke branchevereniging van woningcorporaties in Nederland) . “Het beleid ligt vast, afspraken tussen gemeente en woningcorporaties gaan meer over planning en uitvoering.” Het college heeft aangegeven in te zetten op een versnelde uitvoering van plannen voor energieneutraal wonen. Dordrecht heeft het voornemen om in 2040 klimaatneutraal te zijn.

Lees ook

Miljoenenwoningen: hier in de streek kun je ze het minst (en het meest) vinden

Het aantal miljonairs in de streek is gestegen, op papier in ieder geval. Uit cijfers van taxateur C...

Huizen in Molenlanden duurste, buurman betaalt een ton minder

In zes van de negen gemeenten in onze streek blijven de huizenprijzen stijgen. Uit de laatste cijfer...

Gratis je huis isoleren? Dat kan binnenkort in deze gemeenten

Gemeenten in onze streek gaan een deel, of soms zelfs het hele bedrag betalen dat huiseigenaren nodi...

Regenwater opslaan in schutting: initiatief maakt kans op Duurzaamheidsprijs

Duurzame initiatieven strijden dit jaar om de Duurzaamheidsprijs Molenlanden. Eén van de opvallende ...

Slimme sportveldverlichting moet 's avonds sporten verduurzamen

Met het aanbreken van de donkere maanden is het voor buitensporters belangrijk dat de speel- en trai...

Papendrecht onderzoekt mogelijkheid voor 100 nieuwe woningen

Papendrecht krijgt er mogelijk honderd gloednieuwe woningen bij. De gemeente en projectontwikkelaar ...