Samen met protestanten hielden ze een kerkdienst in de Grote Kerk. Die dienst had als thema vrijheid en verdraagzaamheid. Twee woorden die goed aansluiten bij het gedachtegoed van de Remonstranten.
Remonstranten zijn Christenen die een bepaalde stroming van het geloof aanhangen. De gemeenschap bestaat nog steeds, maar ontstond al in de 16de eeuw. Ze verzetten zich tegen het toenmalige geloof. Grootste bezwaar was het geloof in de predestinatie. Het idee dat God van te voren al heeft bepaald hoe je leven verloopt en of je in de hemel komt.
Deze ideeën werden ze niet in dank afgenomen. Ze kregen ruzie met de contra-remonstranten. Dat liep uiteindelijk zo hoog op dat de Remonstranten werden weggestuurd bij de grootste kerkvergadering in 1618, de Synode. Ze werden verbannen en de grens overgezet. En dat werd zondag herdacht door terug te keren naar Dordrecht.
"We willen op deze historische plek laten zien dat we als gemeenten samen kunnen werken", vertelt Jan Klijnsma, predikant van de Remonstrantse Gemeente Dordrecht. "En dat is een beeld dat wij aan de toekomst willen meegeven."
"Ik hoop dat er nu tijd en ruimte is om met elkaar samen te bidden en te luisteren en ons geloof uit te dragen", laat Carolien van de Lagemaat weten. En dat was er zeker. De Grote Kerk zat vol mensen van beide stromingen.
Er zijn overigens geen openbare excuses aangeboden voor de manier waarop de remonstranten destijds uit Dordrecht verjaagd zijn. Maar de bijeenkomst heeft er wel voor gezorgd dat het duidelijk is dat de stromingen met elkaar door een (kerk-)deur kunnen.
Aanstaande donderdag is in het programma Eilandleven een uitgebreid verslag te zien van de aankomst van de remonstranten.