Dordrecht, Netherlands

RIVM: eerste stap in Europa verbod op PFAS gezet

De fabriek van Chemours in Dordrecht RTV Dordrecht
Nederland heeft samen met Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden een voorstel ingediend om PFAS in Europa te verbieden. De plannen zijn vrijdag gepresteerd aan het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA).
Marjolein Vos | 16 januari 2023 15:28 | Aangepast op 16 januari 2023 15:28
Ronald Koren, werkzaam bij het RIVM, gaf zaterdag in het radioprogramma Studio De Witt een toelichting op de ingediende plannen. “Het gaat om een verbod van 10.000 verschillende PFAS en een veelvoud van toepassingen daarvan.” PFAS is een verzamelnaam voor stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen en niet of nauwelijks afbreken. Ze zijn schadelijk voor mens en milieu. PFAS komt onder meer vrij bij de productie van van anti-aanbaklagen in pannen. Maar het zit nog in veel meer dingen. “In blusschuim, regenkleding, maar ook wax onder je skis. En het wordt gebruikt bij productie van medicijnen en contactlenzen.”

In Dordrecht komt PFAS vrij bij de productieprocessen van Chemours, de fabriek aan de Baanhoekweg. Vorige week werden de uitslagen van een onderzoek van het RIVM bekend: moestuineigenaren rondom de Chemours-fabriek in Dordrecht kunnen regen- en kraanwater gebruiken voor hun tuin, maar het gebruik van slootwater wordt in sommige moestuinen afgeraden, vanwege de aanwezigheid van PFAS.

Lange voorbereiding vereist
Vanwege de schadelijke gevolgen voor de gezondheid zijn veel partijen voor het afschaffen van PFAS. Maar een echt verbod kan niet zomaar worden ingevoerd. “Om te verbieden moet je bij ECHA in eerste instantie een voorstel in dienen. Dat is nu gebeurd. Er moet een heel proces doorlopen worden binnen Europa. Er is drie jaar aan het voorstel gewerkt”, vertelt Koren. Verschillende teams hebben in kaart gebracht waar de stoffen gebruikt worden en in welke producten ze terecht komen. “Uiteindelijk moet de Europese Commissie het voorstel goedkeuren. Daarna kan pas een verbod ingaan.”

Een verbod is er dus niet van de een op andere dag, maar de eerste belangrijke stap is gezet, legt Koren uit. “Binnen Europa wordt nu een consultatieronde gestart. Dan mag iedereen informatie aanleveren en zeggen wat hij ervan vindt. Dan gaan er vervolgens twee wetenschappelijk commissies van de ECHA in Helsinki naar kijken. En daarna komt het voorstel pas in de Europese Commissie.” Daarmee hoopt Koren niet alleen op een verbod van de productie maar ook op de import van de stof van buiten Europa. “Dat is wel de insteek van het voorstel. Anders komt het hier nog terecht.”
Presentator Ben Corino in de radiostudio in Dordrecht Corrado Francke
Het gesprek met Ronald Koren werd dit weekend weer opgenomen op de oude, vertrouwde locatie van het radioprogramma Studio de Witt. Wekenlang moest er worden uitgeweken naar de collega’s van RTV Papendrecht wegens technische problemen. Bekijk hier hoe de eerste aflevering vanaf het Leerpark eraan toe ging.

Lees ook

Kittig winkeltje heeft poezen in alle soorten en maten

Ze had een leuke baan als doktersassistente in het Erasmus MC, maar besloot haar hart te volgen. Nu ...

Zorginstelling wil zorg voor cliënt stopzetten vanwege 'grensoverschrijdend gedrag'

De Protestantse Zorggroep Crabbehoff (PZC) wil een 20-jarige cliënt weghebben, omdat zijn moeder zic...

Bijeenkomst over verslaafdenopvang: 'Ik denk dat de boodschap wel aangekomen is'

Tientallen mensen zijn donderdagavond afgekomen op een debat over de verslaafdenopvang aan het Kromh...

Alblasserdammers mogen meepraten over nieuwe bouwlocaties

Het college van burgemeester en wethouders van Alblasserdam heeft onlangs de geheimhouding van versc...

Zwaargewonde (33) bij frontale botsing tussen twee auto’s

Twee auto’s zijn donderdagmiddag rond 16.30 uur frontaal tegen elkaar gebotst op de Munnikensteeg in...

Steeds meer molenaars, Dordrecht centrum van Zuid-Hollandse molenaarsopleidingen

Dames met een voorliefde voor techniek, achttienjarige molenaarszonen uit de Alblasserwaard en pensi...