Dordrecht, Netherlands

Sloop van de vroegere pier van Boele is gestart

De sloop van de pier Bert Mellaart
Het is officieel: de vroegere pier van Boele in Bolnes gaat tegen de vlakte. De gemeenteraad van Ridderkerk heeft unaniem ingestemd met de aanleg van een oeverberm bij Maasdonck, waarmee de sloop van de oude pier onvermijdelijk is geworden. De werkzaamheden zijn inmiddels in volle gang.
RTV Ridderkerk | 5 maart 2025 10:56 | Aangepast op 5 maart 2025 10:56
De pier, ooit een belangrijk onderdeel van de scheepswerf Boele, moet plaatsmaken voor een noodzakelijke versteviging van de oeverconstructie. Volgens de gemeente is de ingreep nodig om de waterveiligheid in het gebied te waarborgen. “Door de aanleg van een oeverberm creëren we meer ruimte voor de rivier en voorkomen we problemen in de toekomst”, aldus een woordvoerder van de gemeente Ridderkerk.

De sloop van de pier is onderdeel van een breder project om de waterkering en oevers in het gebied te versterken. Dit sluit aan bij landelijke plannen om rivieren meer ruimte te geven, onder andere om overstromingsrisico’s te verkleinen. “Een groot deel van de pier moet verdwijnen om ervoor te zorgen dat het water voldoende doorstroomruimte heeft. Het is een ingrijpende, maar noodzakelijke beslissing,” verklaarde een gemeenteraadslid tijdens de raadsvergadering.

Gemengde gevoelens bij bewoners
Niet iedereen kijkt positief naar de verdwijning van de pier. Voor veel inwoners van Bolnes en Ridderkerk is de constructie een herkenbaar en historisch element. “Het hoort gewoon bij de skyline van Bolnes”, zegt een omwonende.

“Mijn opa heeft hier nog gewerkt, en nu verdwijnt het voorgoed.” Anderen zien de sloop juist als een logische stap. “Veiligheid gaat voor alles", aldus een bewoner. “Je kunt niet vasthouden aan het verleden als dat problemen voor de toekomst oplevert.”

Een stukje scheepsbouwgeschiedenis verdwijnt
De pier maakte ooit deel uit van scheepswerf Boele, die jarenlang een belangrijke rol speelde in de Nederlandse scheepsbouw. Sinds de sluiting van de werf in de jaren tachtig is de pier in verval geraakt. Waar vroeger schepen werden gebouwd en gerepareerd, resteert nu een constructie die niet langer functioneel is.

De gemeente overweegt om een klein deel van de materialen te behouden en mogelijk een informatiebord te plaatsen om de geschiedenis van de locatie levend te houden. “We begrijpen dat deze plek voor veel mensen waarde heeft, en we willen daar op een passende manier aandacht aan besteden,” aldus de gemeente.

Vervolg van de werkzaamheden
De sloopwerkzaamheden zullen naar verwachting enkele weken duren. Daarna wordt gestart met de aanleg van de oeverberm, een proces dat enkele maanden in beslag zal nemen. De gemeente houdt bewoners op de hoogte van de ontwikkelingen en heeft beloofd overlast tot een minimum te beperken.

Met het verdwijnen van de pier komt een einde aan een stuk maritiem erfgoed in Ridderkerk. Wat overblijft, is een stevigere en veiligere oever – en een herinnering aan een tijdperk waarin de scheepsbouw floreerde aan de Maas.

Lees ook

Bezoekers open avond Chemours blijven met vragen achter: 'Waardeloze avond'

Het handjevol bezoekers dat de open avond van Chemours bezocht, ging teleurgesteld naar huis. "De bi...

‘Op de weg hierheen ben ik drie keer uitgescholden’

"Ik ben trans, ik ben trots en ik zeg het hardop". Zo luidde het door de straten van Dordrecht centr...

Sliedrechters delen hun herinneringen aan oorlog en vrijheid in nieuwe expositie

Het Sliedrechts Museum opent dit weekend een nieuwe tentoonstelling, met het thema '80 jaar vrijheid...

112-nieuws: 63-jarige fietser gewond, man op brommer onderuit

Een fietser is bij de weg richting de Zwijndrechtse brug aangereden tijdens het oversteken. Dat gebe...

A15 bij Sliedrecht komt binnen in file top-10

De A15 tussen Ridderkerk en Gorinchem is nieuw binnengekomen in de landelijke file top-10. Het gaat ...

1 april! Dit zijn de grappen uit de streek

Het is weer 1 april en dat betekent niet alleen uitkijken voor grappen van familie en vrienden, maar...