Dordrecht, Netherlands

Bezoekers open avond Chemours blijven met vragen achter: 'Waardeloze avond'

Het handjevol bezoekers dat de open avond van Chemours bezocht, ging teleurgesteld naar huis. "De bijeenkomst is georganiseerd speciaal voor Sliedrechters, maar de inwoner is niet één keer genoemd", luidt de kritiek.
Jonathan Sekeris | 1 april 2025 17:00 | Aangepast op 1 april 2025 16:03
Voor het gebouw van partycentrum De Lockhorst maken zo'n twintig senioren een groepsfoto. Nee, die zijn niet afgekomen op de Chemoursbijeenkomst, maar genieten lachend en kletsend na van een borrel elders in het partycentrum. Ondertussen vindt in een andere, besloten zaal de open avond van het chemiebedrijf plaats.

Twee eerdere sessies die Chemours in Dordrecht en Papendrecht organiseerde vielen qua interesse tegen. Deze avond in Sliedrecht is er plek voor 24 belangstellenden, maar het aantal bezoekers is bijna op één hand te tellen. Zij die er wel zijn, hopen deze maandagavond antwoord te krijgen op hun vragen én op een stukje empathie. Maar na afloop overheerst vooral teleurstelling.

'Geen impact op gezondheid'
"Het leek eerst even empathisch, totdat een medewerker van Chemours zei dat er geen kans is op gezondheidsschade door hun uitstoot. Dat was de reactie toen ik vroeg naar de uitstoot van Chemours in het water", reageert raadslid Boudewijn Brandwijk van Slydregt.NU.

"Die vraag is belangrijk voor de omgeving. Want het afval komt in grondwater, drinkwater en stroomt in de rivier. Het heeft veel invloed op de Drechtsteden. Chemours zegt dan dus keihard dat ze geen negatieve gezondheidsimpact hebben op de omgeving. Dat is heel frappant. Meerdere onderzoeken tonen aan dat de uitgestoten stoffen PFAS en PFOA schadelijk zijn", vertelt het raadslid.

Sterker nog, volgens Brandwijk ontkent Chemours ook hun verantwoordelijkheid. "Er werd gezegd dat de schade meer een kwestie van gevoel is. En daarna dat ze niet gaan over iemand zijn gevoel, dus dat ze er niet verantwoordelijk voor zijn."

Chemours is maandagavond niet met de minste afvaardiging naar Sliedrecht gekomen. Naast directeur Dries Maebe zijn er nog twee medewerkers meegekomen. Het gesprek wordt geleidt door een neutrale gespreksleider.

Niet helemaal openbaar
De chemiereus vindt het naar eigen zeggen lastig dat bewoners geen vertouwen meer hebben in hun werkzaamheden. "Tegelijkertijd lijkt het alsof ze er niet actief iets mee willen doen. Zo was er een openbare avond, maar pers mag er dan weer niet bij zijn. Dat is vrij gek want waarom mogen zij niet de informatie weten?", zegt Brandwijk.

Andere bezoekers, twee boeren, komen iets later verontwaardigd naar buiten. "Een waardeloze avond, alleen maar bedoeld om de burger te paaien", is hun eerste reactie. "Wij hebben hier een boerderij en alles is vervuild. Ze komen niet met een oplossing en we voelden totaal geen empathie. Het interesseert ze geen zak. Ook onze vragen werden niet beantwoord", vertellen ze.

Dat laatste onderschrijft Brandwijk ook. "Chemours zegt alles te doen wat ze kunnen doen. En dat vind ik een hele lastige. Ik vroeg hoe het kan dat er stoffen vrijkomen waar geen vergunning voor is? Dan draaien ze eromheen en zeggen dat het heel ingewikkeld en moeilijk is. De uitleg komt dan niet. Ik blijf achter met veel vervolgvragen", besluit hij.

Lees meer over:

Chemours|

Meest gelezen

Explosie in straat waar eerder beschieting was

Redactie Streek 56 | 27 mrt 2025 10:26

Lees ook

Interesse open avonden Chemours valt tegen

Chemiebedrijf Chemours heeft deze maand twee 'open avonden' georganiseerd in Dordrecht en Papendrech...

Alblasserdam trekt ondersteuning Chemours in

Gemeente Alblasserdam gaat in 2025 geen gemeentelijke ondersteuning meer bieden aan de Dordtse chemi...

Eerste moestuin in onze regio afgegraven om PFAS: 'Mooie eerste stap'

Het proefproject 'Moestuinherstel' heeft maandag de eerste afgegraven moestuin opgeleverd. Bij een p...

Chemours verhuist productielijn naar VS, 55 banen gaan verloren

De directie van Chemours en vakbonden hebben vrijdag een belangrijk gesprek gehad over het verlies v...

Herstelproject van vervuilde moestuinen gaat van start

Maandag start in Sliedrecht het allereerste herstel van een moestuin die vervuild is met de chemisch...

Verbazing na vondst nieuwe PFAS-stof in afvalwater Chemours

De vondst van PFAS-stof TFPrA in het afvalwater van Chemours en een daarop volgende dwangsom wekt ve...