Dordrecht, Netherlands

Dordtse Uberchauffeurs in opstand tegen mobielgebruik tijdens rijden

We weten allemaal dat het geen goed idee is om je mobiel te gebruiken tijdens het rijden. Toch zijn taxichauffeurs van het bedrijf Uber verplicht hun smartphone te gebruiken terwijl ze van a naar b rijden. De Dordtse taxichauffeurs van Uber vinden het levensgevaarlijk en daarom trekken ze bij de gemeente aan de bel.
Redactie Streek 56 | Linda van der Net | 5 september 2024 18:40 | Aangepast op 5 september 2024 18:40
De taxichauffeurs maken zich zorgen om de verkeersveiligheid. In de applicatie Tripradar moeten zij een rit accepteren of weigeren en ze communiceren via de app met de klant. Dit gebeurde voorheen alleen als ze stil stonden, maar sinds een aantal maanden moeten de chauffeurs de app ook tijdens het rijden gebruiken. Mohamed is taxichauffeur bij Uber en heeft veel moeite met Tripradar. “In het weekend is het heel druk en dan houd je je hart vast, dat je niemand raakt en veilig thuiskomt bij je kinderen”, vertelt de Dordtse taxichauffeur.

Door heel Nederland is dit een probleem en veel taxichauffeurs spreken hun onvrede uit. In Dordrecht is een grote groep actieve FNV-leden opgestaan en de vakbond staat de Dordtse taxichauffeurs bij om steun te krijgen van de gemeente. Afgelopen dinsdag gebruikten ze hun inspreekrecht tijdens een vergadering en vroegen ze om hulp. “De chauffeurs willen heel graag het werk blijven doen, maar ze willen het wel veilig kunnen doen en daarom staan ze nu op en zoeken ze de steun van de gemeente”, aldus Isabelle de Klerk van de FNV.

Ongelukken zitten in een klein hoekje en dat beseffen de chauffeurs van Uber ook. Dit weet ook Kader, hij heeft zelf een gevaarlijke situatie meegemaakt terwijl hij passagiers in zijn auto had. “Ik ontving drie of vier ritten achter elkaar en toen ik moest kijken reed ik op de stoep. Het was heel gevaarlijk, maar gelukkig stak er niemand over”, vertelt hij. “Ook kreeg ik een slechte beoordeling van de passagier door die gevaarlijke situatie.”

Gemeente Dordrecht
Werknemers hebben het bij Uber aangekaart, maar zonder resultaat. De chauffeurs zijn ten einde raad en hopen dat de politiek kan helpen.

Verkeerswethouder Rik van der Linden is betrokken bij dit onderwerp en stond dinsdag ook bij de MONO campagne op het Leerpark om jongeren bewust te maken over smartphonegebruik in het verkeer. Hij reageert: “Zeker in deze maand, nu iedereen weer naar school gaat moet iedereen vasthouden aan de routine om niet met je telefoon bezig te zijn tijdens het rijden.” Dat het belangrijk is en leeft in de stad is duidelijk. “Ik ga hier zelf niet over, maar ik ga wel mijn contacten informeren met de vraag wat we hieraan kunnen doen”, aldus de wethouder.

Lees ook

Deelscooters over een maand verleden tijd in Dordrecht: ‘Erg jammer'

Deelvervoerder GO-Sharing stopt ermee in Dordrecht. Tot en met eind augustus kun je de groene scoote...

Gemeente Ridderkerk gaat mee met de tijd en lanceert eigen app

Voor de eigen inwoners lanceert de gemeente Ridderkerk een app waarin bewoners meldingen kunnen doen...

Gemeente Dordrecht stelt drie miljoen beschikbaar voor startersleningen

De gemeente Dordrecht stelt opnieuw veel geld beschikbaar voor starters die een huis willen kopen. H...

Tiny houses op Dordtse Tussentij mogen half jaar langer blijven

De bewoners van de tiny houses op het Dordtse Tussentij kunnen opgelucht adem halen. Ze hoeven nog n...

Dordrecht stapt over op turfvrije potgrond

De gemeente Dordrecht stopt met het inkopen van potgrond met turf. In plaats daarvan gaat de gemeent...

Groot uitgepakt voor dichten rioollek

Een lekkage in het riool van de Frans Lebretlaan in Dordrecht wordt aangepakt. Met iets dat lijkt op...