Dordrecht, Netherlands

Jarenlange megarenovatie Albert Schweitzer in 2025 van start

Zowel de locatie in Zwijndrecht als die in Dordtwijk gaan een jarenlange renovatie tegemoet. ©Albert Schweitzer
Vanaf 2025 gaat het Albert Schweitzer ziekenhuis beginnen met een grote renovatie op de locaties in Zwijndrecht en de oude gebouwen bij de locatie Dordwijk in Dordrecht. De operatie gaat jaren duren, de geplande oplevertijd ligt volgens het ziekenhuis ver voorbij 2030.
Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 10 juli 2024 17:00 | Aangepast op 10 juli 2024 17:00
De gebouwen die worden gerenoveerd moeten na de verbouwing weer tientallen jaren mee kunnen. Het ziekenhuis meldt dat het onmogelijk is om zo’n omvangrijke operatie uit te voeren zonder dat patiënten en medewerkers er iets van merken: “Tijdens de uitvoering van het zogenoemde strategisch huisvestingsplan moet vrijwel elke afdeling één of meerdere keren verhuizen. De patiëntenzorg gaat al die tijd door.”

Het gebouw van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Zwijndrecht werd aan het eind van de jaren ‘80 gebouwd. Dat geldt ook voor de locatie in Dordrecht bij Dordwijk. Daarmee zij de gebouwen nu zo’n 35 jaar oud.

“Een gemiddeld ziekenhuisgebouw in Nederland heeft na 20 tot 30 jaar een renovatie nodig en komt na 40 tot 50 jaar aan het eind van z’n levensduur", vertelt bouwdirecteur Jeroen Heintzbergen. "In dat opzicht gaat het Albert Schweitzer ziekenhuis duurzaam met zijn vastgoed om.”

De bouwdirecteur, die namens het bureau RYSE al meer ziekenhuizen als bouwdirecteur begeleid heeft, weet ook wat er met de gebouwen gaat gebeuren: “De meeste bouwdelen worden tot op het beton en de gevels kaal gemaakt, om ze opnieuw in te richten. Ook worden enkele bouwdelen gesloopt en opnieuw gebouwd." Dat is nodig omdat het binnenwerk van de gebouwen 'op' is en “omdat de indeling niet meer past bij een modern ziekenhuis en hoe dat opereert.”

De renovatie moet er bovendien voor gaan zorgen dat de beide locaties niet groeien in vierkante meters, maar toch de verwachte toename in de zorgvraag tot 2040 kunnen bolwerken. Die ligt volgens het ziekenhuis op ongeveer 5%. Vanwege de omvang van de operatie heeft het ziekenhuis zelfs een eigen bouwbureau opgericht.

Dat bouwbureau moet zorgen voor een gestroomlijnde communicatie van de planners naar de uitvoerende aannemers. "Je kunt niet alles tegelijk doen in een ziekenhuis in vol bedrijf", vertelt Hugo Smid, de rechterhand van bouwdirecteur Heintzbergen.

"Voor elk te renoveren bouwdeel moet de huidige gebruiker tijdelijk verhuizen. Zodra de renovatie op die plek af is, kan de nieuwe gebruiker erin en daarmee komt ergens weer tijdelijke ruimte vrij. Dat vereist veel afstemming onderling."

Meest gelezen

Wantijbrug tijdelijk afgesloten voor verkeer

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 3 sep 2024 14:59

Lees ook

150 leerlingen krijgen les van specialisten over gezondheid

Hoe voorkom je bijziendheid door je smartphone? Bewegen wij eigenlijk wel genoeg? En: hoe zorg je er...

Emotionele bewonersbijeenkomst ‘t Zand over mogelijke sloop woningen

Maandagavond vond in Papendrecht een informatieavond plaats voor bewoners van de vooroorlogse wijk ’...

Extra geld voor Crabbehof: 'Maar we gaan ook starten in andere wijken'

Dordrecht ontvangt 17 miljoen euro van het Rijk om de wijk Crabbehof op te knappen. Dat geeft de gem...

Mieneke leeft nog dankzij speciale medicatie tegen kanker

Mieneke van der Meulen heeft een zeldzame vorm van leukemie, chronische myeloïde leukemie (CML). Maa...

Vleermuizen mogen ziekenhuis tijdelijk niet in

Vleermuizen verwacht je misschien niet bij het Albert Schweitzer ziekenhuis, maar ze wonen er wel. D...

Koffie met een glimlach: restaurant van Zwijndrechtse ziekenhuis wint TopASZ Award

Het restaurant van de locatie Zwijndrecht van het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft de jaarlijkse p...