Dordrecht, Netherlands

Omwonenden boos over flexwoningen voor Oekraïners: 'Hier niet bouwen'

Op dit grasveld komen vier flexwoningen voor Oekraïners Corrado Francke
Het plan van de gemeente Dordrecht om 150 flexwoningen te bouwen voor de opvang van Oekraïners, kan niet overal op goedkeuring rekenen. Vooral uit de wijk Stadspolders, waar vier huizen op een grasveld worden neergezet, klinkt hevig beklag. "Iedereen is in rep en roer en wil dit voorkomen."
Corrado Francke | 18 september 2024 17:26 | Aangepast op 18 september 2024 17:26
De bouw van flexwoningen is volgens het gemeentebestuur nodig omdat het Crownpoint-gebouw, waar nu Oekraïners worden opgevangen, eind 2025 wordt gesloopt. De huizen worden verdeeld over vijf locaties in de stad: in de Cornelis Evertsenstraat, de Cornelis Trompweg , de Vlijkade, de Laan van Riga, het Rudyard Kipling-erf.

Laatstgenoemde straat ligt in Stadspolders, waar de woningen worden gebouwd op een grasveld. Direct naast twee scholen en een dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking.

Buurtbewoonster Jessica Faber vindt het verlies van het grasveldje, waar volgens haar veel kinderen spelen, een groot gemis. Ook verdwijnt 'het vrije uitzicht en een stukje groen' volgens haar. "Ga hier niet lopen bouwen en laat het groen voor wat het is, dan zijn wij blij", roept ze het gemeentebestuur op.

Politieke vragen
De zorgen in de wijk bereikten ook al snel de Dordtse politiek en leidden tot vragen aan het college. In hoeverre is er begrip voor de zorgen, wilde Beter voor Dordt bijvoorbeeld weten. Ook waren er twijfels over de communicatie, maar volgens wethouder Maarten Burggraaf is dat op de juiste manier gegaan en zijn er logische keuzes gemaakt.

Daarnaast geeft Burggraaf aan dat het grasveld een woonbestemming heeft en er daarom 'gewoon' gebouwd mag worden. "We hebben naar alle omwonenden brieven gestuurd en aangekondigd dat er een informatiebijeenkomst is. We gaan ook per locatie een begeleidingscommissie instellen, zodat omwonenden mee kunnen praten hoe we het op de beste manier in kunnen passen."

'Konden die woningen niet eerder gebouwd worden?'
De woorden van Burggraaf waren volgens Beter voor Dordt-raadslid en vragensteller Jacques Katif onvoldoende. "Ik vraag me echt af of de zorgen die de bewoners hebben, of het college dat überhaupt beseft", reageert hij na afloop. Ook vindt Katif het vreemd dat het grasveld vanuit het bestemmingsplan bedoeld is voor woningen. "Konden die flexwoningen dan niet eerder gebouwd worden voor andere Dordtenaren?", vraagt hij zich af.

SP-commissielid Meta Kamphuis vindt de communicatie naar omwonenden onpersoonlijk. "Neem ze desnoods mee naar de mensen in Crownpoint, zodat ze zien wat er speelt en dat ze zich geen zorgen hoeven te pakken."

Afgelopen zaterdag werd er in radioprogramma Studio De Witt al fel gedebatteerd over de bouw van de flexwoningen:
Op de locatie van het voormalige Schippersinternaat komen ook Oekraïeners. Het leegstaande gebouw wordt gebruikt voor de opvang van 150 mensen. Op de andere vijf locaties komen de woningen er voor een periode van 10 tot 15 jaar. De eerste drie jaar zijn ze bedoeld voor Oekraïners, daarna kunnen jongeren en starters er gebruik van maken.

Alleen op het grasveld in Stadspolders is duidelijk hoeveel huizen er precies komen. Bij de andere vier plekken waar gebouwd gaat worden, moet die puzzel nog worden gelegd, zo laat een gemeentewoordvoerder weten.

Handtekeningenactie
Wel kondigt Faber aan dat bewoners handtekeningen gaan ophalen en massaal aanwezig zal zijn bij de bewonersbijeenkomst, die op donderdagavond 3 oktober gepland staat. Maar als de Oekraïners naar 'hun' straat komen, staat dan wel de koffie klaar? "Voor de mensen wel, tuurlijk, we moeten elkaar helpen. Als wij de hulp nodig hebben, willen wij dat ook krijgen."

Bekijk via ons YouTube-kanaal een reportage over het onderwerp:

Meest gelezen

Steekpartij op middelbare school in Dordrecht, verdachte (16) aangehouden

Joram Niese | Redactie Streek 56 | 13 sep 2024 17:29

Papendrechtsebrug nacht afgesloten vanwege onderhoud

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 17 sep 2024 16:07

Lees ook

Gemeente buigt zich over de vraag: jacht of geen jacht?

De gemeente Dordrecht wil dat wildbeheereenheid (wbe) Hoeksche Waard het recht krijgt om te jagen in...

Gemeente Ridderkerk gaat bijna 100 zieke bomen kappen

De gemeente Ridderkerk kapt bomen voor de veiligheid. Het gaat dit jaar om 96 bomen die helaas niet ...

Stadsgidsen laten zich bijpraten door archeologen, nieuwe informatie verwerkt in wandeling

Recentelijk archeologisch onderzoek naar de Dordtse stadsmuur heeft nieuwe feiten aan het licht gebr...

Extreem lerarentekort Drechtsteden: zij-instromers bieden de oplossing

Sinds de scholen weer van start zijn, wordt het lerarentekort in het basis- en voortgezet onderwijs ...

1 op de 5 bezoekers Dordtse milieustraat komt niet uit die gemeente

Een groot deel van de mensen die zijn grofvuil brengt bij het afvalbrengstation van de HVC in Dordre...

Gerben rent 739 kilometer op WK: ‘Het voelde als zes dagen vakantie’

Hij had last van zijn knie, moest overgeven en sliep dwars door de wekker heen. Daarnaast waren er d...