In de veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid was het in 2024 al twee keer raak. Eerder dit jaar vond er een explosie plaats aan de Schammenkamp in Rotterdam-Zuid, hoogstwaarschijnlijk door de aanwezigheid van een drugslab, waarbij drie mensen omkwamen. Afgelopen week werd er nog een cocaïnewasserij opgerold in een woonwijk in Ridderkerk, nadat er door een oplettende bewoner een acetonlucht werd geroken.
In Dordrecht vonden begin dit jaar ook vijf explosies in dichtbevolkt gebied plaats. Daar ging dan wel niet om drugslabs, toch lieten wethouder Marc merx weten dat het belangrijk is dat inwoners alert zijn. Hij verwees daarbij naar de website nietondermijnneus.nl voor tips om ondermijnende criminaliteit, zoals drugslabs in schuurtjes of in woningen, te herkennen.
Gebrek aan kennis
De politie vertelt aan de NOS vorig jaar veel locaties te hebben opgerold, waardoor de drugslabs zich nu verplaatsen naar het oosten en noorden van het land en de Randstad. "Waar vroeger vaak locaties als garageboxen op industrieterreinen in Brabant werden gebruikt, zien we nu dat het zich over het hele land verspreidt", zegt politiechef Willem Woelders.
Waarom het aantal incidenten toeneemt, is niet zo makkelijk vast te stellen. Woelders heeft de indruk dat het komt doordat "er aan kwaliteit en kennisniveau is ingeboet", waardoor je simpel gezegd "meer risico loopt". Zo hebben drugscriminelen minder kennis over de werking van de chemicaliën, met verregaande ontploffingen tot gevolg.
Vanwege de drugslabs in woonwijken waarschuwt de politie omwonenden. "Als je een chemische lucht ruikt, vreemde bewegingen constateert of bijvoorbeeld ramen ziet die zijn afgeplakt en er vaak busjes af en aan rijden; geef het aan ons door", besluit de politiechef tegen de NOS. In Ridderkerk is die boodschap gelukkig op tijd aangekomen.