De opgraving van een neergestort vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog vond plaats op de locatie waar eerder tennisbanen lagen, en is een belangrijke stap in de voorbereiding voor de bouw van woningen in het gebied. Pieter Spaans Sr., deskundige bij Den Ouden Bodac, die betrokken was bij de opgraving, beschrijft het proces als iets bijzonders: “Als je een vliegtuig als deze boven de grond haalt, blijft het speciaal. Je wordt in één keer terug in de tijd gezet als je beseft dat hier 80 jaar geleden een vliegtuig is neergestort.”
Goed behouden vliegtuigonderdelen
Defensie en een aannemer hebben samengewerkt aan de opgraving, waarbij de kleigrond ervoor zorgde dat veel van de vliegtuigonderdelen goed bewaard waren gebleven. Onder de vondsten bevindt zich zelfs het complete motorblok, hoewel de houten propellerbladen niet meer aanwezig zijn, aangezien die in de loop der jaren vergaan zijn. De explosieven aan boord van het vliegtuig zijn inmiddels onschadelijk gemaakt. Alle overblijfselen worden momenteel overgebracht naar een loods op vliegbasis Woensdrecht voor verdere inspectie en mogelijke conservering.
Wethouder Rik van der Linden benadrukt het belang van de opgraving: “Na zo’n crash zijn er altijd resten van zo’n vliegtuig en we willen nu eenmaal de plek graag schoon hebben. Maar we willen ook dat er, zodra de woningen er staan, een gedenkingsplek kan worden gemaakt om de herinnering aan deze gebeurtenis levend te houden.”
Het verhaal van piloot Henri Goldsmit
Henri Goldsmit, die voor de oorlog als Belgisch staatsburger naar Engeland vluchtte om zich bij de geallieerden aan te sluiten, stierf bij de crash. Zijn missie, het aanvallen van Duitse stellingen bij Klundert, eindigde tragisch toen zijn Spitfire werd geraakt door Duits afweergeschut. De piloot kon de geallieerde linies niet meer bereiken en crashte op het land van een boer in Amstelwijck. Na de oorlog werd zijn lichaam geborgen en herbegraven in Brussel.
De opgraving en het bijbehorende onderzoek hebben nieuwe details over de crash naar boven gebracht, en de betrokkenheid van de luchtmacht en de gemeente Dordrecht wordt geprezen door de familie van Goldsmit. Het is nog niet duidelijk of de overblijfselen van het vliegtuig als monument bewaard zullen blijven, maar er is al besloten dat de herinnering aan Goldsmit en de Spitfire-crash in Dordrecht levend gehouden zal worden.