Gehakt, vlees dat door een molentje wordt gehaald en in die vorm uitermate geschikt is als vulling voor onze hartige taart. Waar vind je dat? Natuurlijk, we kunnen voor de makkelijke weg kiezen en een slager op de hoek binnenwandelen.
Of een biologisch stukje vlees scoren met drie sterren bij de supermarkt. Nee, ik ga langs bij de Dordtsche scharrelkoe.
Ik heb afgesproken met Douwe Chastelet, zoon van Maurice en Marijke Chastelet, bij de parkeerplaats van de Dordtse Biesbosch. Eenmaal daar aangekomen hebben we elkaar al snel gevonden: Douwe op de trekker en ik in mijn reportagewagen. Douwe zegt dat ik het beste achter hem aan kan rijden, dus dat doe ik dan maar.
Na een ritje van vijf minuten komen we bij een groot weiland, vlakbij de Zuileshoeve. Daar staan een aantal mooie koeien. Douwe stapt van zijn trekker en ik stap uit de auto. Terwijl wij uitkijken op het weiland waar de koeien lekker staan te grazen, vertelt hij over het familiebedrijf.
Het bedrijf
"Ik heb samen met mijn ouders en zusje een akkerbouwbedrijf met vleeskoeien aan de Zeedijk in Dordrecht. Het bedrijf is al 90 jaar oud, mijn overgrootopa is ermee begonnen. Toen is het naar mijn opa gegaan en mijn vader heeft het weer overgenomen van zijn vader. Ik zit al in de maatschap, dus ik hoop het over vijf jaar volledig overgenomen te hebben”, vertelt Douwe.
“We doen verschillende dingen, we hebben natuurlijk de vleeskoeien waarvan we het vlees drie tot vier keer per jaar verkopen op onze website. Maar, we hebben ook een akkerbouwbedrijf waar we uien, tarwe, bieten, mais en al dat soort gewassen verbouwen. En daarnaast doen we ook nog agrarisch loonwerk, dus werk voor andere boeren.”
Terwijl de koeien ons geïnteresseerd aankijken, want die hebben echt wel door dat het over hun gaat, vertelt Douwe wat voor soort koeien het zijn. "Dit zijn Blonde d ’Aquitaine, dat zijn Franse koeien. Een ras dat houdt van ruig gras." En dat soort gras is hier in de polder veel te vinden.