Leven lang
De 62-jarige boer vertelt dat hij al sinds zijn 16e bezig is in de kassen. “Uiteindelijk is dat uitgegroeid tot een bedrijf van twee hectare groot, maar eigenlijk is dat niet meer van deze tijd. Je moet minimaal vier of vijf hectare hebben tegenwoordig.”
Paul zou ook graag uitbreiden en heeft daarom al meerdere aanvragen bij de gemeente gedaan en gesprekken gehad voor extra land, maar de gemeente gaat hier niet in mee. “Er staat 2 hectare in het bestemmingsplan en daar wijken ze niet vanaf. Het is heel onredelijk als je daarnaar kijkt, want de supermarkt is ook 10 keer zo groot geworden.”
Lokale producten
Terwijl we door de kas lopen, vertelt Paul dat hij het belangrijk vindt dat de mensen bij de lokale boeren hun producten halen. “Het is belangrijk, maar ook vooral leuk. Als je positieve reacties krijgt, is het natuurlijk altijd leuk. Maar je moet wel altijd je best blijven doen om het een beetje vers en mooi te presenteren.”
Het grote verschil tussen de supermarkt en lokale boeren is volgens Paul toch wel de versheid van de producten. “Bij de supermarkten gaat het van een tuin naar een distributiecentrum, daar staat het dan een poosje en vanuit daar gaat het naar een magazijn van een winkel. Wij zijn vrijdag en zaterdag open en proberen op donderdag alles te verzamelen. Dan zijn de producten nog vers. Het is belangrijk om gezond te eten en bewust te zijn van waar je eten vandaan komt. Wij eten elke dag gezond en van onze eigen groente.”
Onze verslaggever Loïsa de Wit bezoekt tijdens de Week van Ons Eten verschillende lokale boeren uit onze streek, waar ze ingrediënten verzamelt voor een bijzondere hartige taart. Bij Paul kocht ze twee wortels, een pompoen en een prei. De komende dagen lees jij op onze website meer over de zoektocht naar de lokale ingrediënten.